Ευνοϊκές ρυθμίσεις από Eurostat για το δημόσιο χρέος

Ευνοϊκές ρυθμίσεις από Eurostat για το δημόσιο χρέος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλου

Ρυθμίσεις ευνοϊκές για το κριτήριο του χρέους προτίθεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα, κατά τις πληροφορίες, η Εurostat.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ευρωστατιστική υπηρεσία θα αποσυνδέσει από την προσμέτρηση στο χρέος τις δαπάνες που γίνονται για τα συγχρηματοδοτούμενα (από κράτος και ιδιώτες) έργα.

Τούτο θα συμβάλει στο να καταστεί περισσότερο ευέλικτη και αποτελεσματική η ερμηνεία σε έλλειμμα και χρέος. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σημαντικό για χώρες όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, που πιέζονται είτε από ελλείμματα είτε από υψηλό δημόσιο χρέος.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ «αποδόμησης» του Συμφώνου του Μάαστριχτ, που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες με πρωτοβουλία του γερμανογαλλικού άξονα.

Στο μεταξύ, σήμερα, η Ελλάδα αναμένει στη συνεδρίαση του ΕCΟFΙτην έγκριση του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (2004 – 2008) που υπέβαλε τον περασμένο Δεκέμβριο. H έγκριση θεωρείται βέβαιη, αλλά έχουν ενδιαφέρουν οι παρατηρήσεις που θα τη συνοδεύσουν.

Πρόσφατα περί του ελληνικού προγράμματος είχε γνωμοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε εκφράσει αρκετές αντιρήσεις περί της δυνατότητας να επιτευχθούν οι τεθέντες στόχοι.

Χθες, στις Βρυξέλλες, συνεδρίασε το Eurogroup και τα θέματα που εξετάσθηκαν αφορούσαν στη διεθνή οικονομική και πολιτική κατάσταση, αλλά και στις εξελίξεις στη δημοσιονομική πολιτική της Ενωσης. Οσον αφορά στα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στο ΕCΟFΙείναι:

1) H προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (25 – 26 Μαρτίου 2004).

α) Εκθεση της Επιτροπής για τη Στρατηγική της Λισσαβώνας (εαρινή έκθεση).

β) Συζήτηση των Γενικών Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής (ΓΚΟΠ) – Εκθεση Εφαρμογής, Συμπεράσματα Συμβουλίου.

γ) Ετήσια έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (EPC) για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το 2004.

δ) Εγγραφο Προτεραιοτήτων.

2) H εξέταση των αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης. Κύριο θέμα συζήτησης του συμβουλίου θα είναι η διατύπωση επίσημης γνώμης επί των αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και το πρόγραμμα σύγκλισης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνολικά η Επιτροπή τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επιδίωξης πλεονασματικών προϋπολογισμών, ως βασική προϋπόθεση αντιμετώπισης του κόστους γήρανσης του πληθυσμού. Ακόμη ενθαρρύνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά στα ασφαλιστικά συστήματα.

3) Οδηγία για τη φορολογία αποταμιεύσεων – αναθεώρηση της θέσης σχετικά με τα Εξαρτημένα Εδάφη και των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες.

4) ΦΠΑ – Μειωμένοι συντελεστές.

Θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα της αναθεώρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μετά την πολιτική συμφωνία (Δεκ. 2003) για την παράταση εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας μέχρι 31-12-2005. Το θέμα εισήχθη εκ νέου προς συζήτηση ύστερα από αίτημα της Γαλλίας για ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ των εστιατορίων, καθώς και των ψηφιακών δίσκων (Cds) και κασετών μουσικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή