Από τις κάλπες περνάει η νέα εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς

Από τις κάλπες περνάει η νέα εποπτική αρχή της ασφαλιστικής αγοράς

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H συγκρότηση της νέας εποπτικής αρχής που θα αναλάβει τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, συνδέεται πλέον άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις και με τις ανακατατάξεις που σηματοδοτούνται στην ασφαλιστική αγορά. H προοπτική αλλαγών στις διοικήσεις των μεγάλων κρατικών εταιρειών του κλάδου αποτελεί μια βασική παράμετρο, που θα κρίνει τη σύνθεση του νέου οργάνου κατά τη μετεκλογική περίοδο, στον βαθμό που επαληθευθούν οι προβλέψεις για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα δύο πρόσωπα, που τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Φοίνιξ Metrolife Εμπορικής κ. Γ. Κώτσαλος και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. K. Φιλίππου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντιστοίχως του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Αν και η θητεία του προέδρου της Ενωσης έχει να επιδείξει την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της ασφαλιστικής αγοράς, όπως είναι αυτό της εποπτείας, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από εκπροσώπους της αγοράς επιτυχής για τα συμφέροντα του κλάδου, το ενδεχόμενο αλλαγών σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων θα δημιουργήσει ένα κενό στους κόλπους της ίδιας της Ενωσης. Αυτό γιατί η παραμονή του κ. Κώτσαλου στο διοικητικό συμβούλιο του οργάνου προϋποθέτει τη μετακίνησή του σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να νομιμοποιείται η παρουσία του ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ενώ περαιτέρω η προοπτική αποχώρησης και του κ. Φιλίππου δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα, που συνδέεται με την προϋπόθεση πλήρωσης του διοικητικού συμβουλίου με δεκαεπτά μέλη.

Αν και εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ότι η μετακίνηση του κ. Κώτσαλου δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, στον βαθμό που όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει στην ασφαλιστική αγορά πληθώρα ικανών στελεχών, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, θα κρίνει και τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νέου οργάνου που θα αναλάβει τον έλεγχο του ασφαλιστικού κλάδου. Οσο για την κάλυψη της θέσης του προέδρου στη νέα εποπτική αρχή, πρόκειται για ερώτημα που επίσης αποτελεί ζητούμενο και όσοι εμπλέκονται στο ασφαλιστικό αντικείμενο, παραπέμπουν στη δυσκολία που εμπεριέχει για να τονίσουν την ανάγκη πλήρωσής της από πρόσωπο που θα κατέχει το γνωστικό αντικείμενο της ασφάλισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή