Πυρά γεωπόνων κατά ΠΑΣΕΓΕΣ για τη διαχείριση των επιδοτήσεων

Πυρά γεωπόνων κατά ΠΑΣΕΓΕΣ για τη διαχείριση των επιδοτήσεων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα χρήματα για ελλιπείς υπηρεσίες θα πληρώσουν οι αγρότες, καθώς η διαχείριση του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Επιδοτήσεων) για τα αιγοπρόβατα ανατέθηκε ακόμα μια φορά στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Οπως κατήγγειλε χθες η Ομοσπονδία Ιδιωτών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ), το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) με διάφορες μεθοδεύσεις αποκλείουν τους ιδιώτες γεωπόνους από το έργο της σύνταξης των δηλώσεων καλλιέργειας, με τις οποίες οι παραγωγοί μπορούν να εισπράξουν τις επιδοτήσεις. Το γεγονός αυτό όχι μόνον αντιβαίνει στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία, αλλά κοστίζει και περισσότερο στους αγρότες. Πάντως, οι φορείς πιστοποίησης που αποκλείστηκαν από τη διαχείριση του ΟΣΔΕ προετοιμάζονται να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση εφ’ όσον, παρά τις καταγγελίες, δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει αναλάβει από πέρυσι τη διαχείριση του ΟΣΔΕ, υπογράφοντας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «μνημόνιο συνεργασίας» χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός ή να έχουν οριστεί συγκεκριμένοι όροι. Κι ενώ μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, έχουν υποβάλει αίτηση πιστοποίησης 75 φορείς (και η ΠΑΣΕΓΕΣ), έως σήμερα δεν έχει πιστοποιηθεί κανένας άλλος εκτός από την Τριτοβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση που με τη σειρά της, έδωσε εντολή στις ΕΑΣ (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) να προχωρήσουν στη σύναψη των δηλώσεων για τα αιγοπρόβατα.

Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΓ, το ΟΣΔΕ έχει δοθεί σε ακατάλληλα άτομα, με αποτέλεσμα το 40% των δηλώσεων που γίνονται να έχουν λάθη. Ετσι το 15% των χρημάτων που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση επιστρέφονται με τη μορφή «δημοσιονομικών διορθώσεων», ενώ οι αγρότες συχνά μένουν απλήρωτοι. Αλλωστε, το γεγονός ότι οι ΕΑΣ προβάλλονται ως οι μόνοι υπεύθυνοι για τη συμπλήρωση των αιτήσεων-δηλώσεων δημιουργεί καταστάσεις ομηρείας των αγροτών. Οπως επισημαίνει με έγγραφο ο ΟΠΕΚΕΠΕ προς την ΠΑΣΕΓΕΣ στις 22/1/2004, «στην τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση διατηρείτε στους κόλπους σας Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες συντεχνιακά και με ελλιπή πληροφόρηση προς τα μέλη τους δρουν ανασταλτικά τόσο για την προάσπιση του εισοδήματός των όσο και για την αξιοπιστία της χώρας έναντι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην περίπτωση οργανώσεών σας που χωρίς λόγο καθυστερούν να υποβάλουν τα αρχεία για την έκδοση εντολών πληρωμής των δικαιούχων παραγωγών».

Οπως επεσήμανε η ΠΟΣΕΓ, με τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες πληρώνουν πολύ περισσότερα εφ’ όσον οι αμοιβές των γεωπόνων που έχουν κάνει αίτηση πιστοποίησης για το ΟΣΔΕ είναι τουλάχιστον στο ήμισυ των τιμολογίων που έχει ορίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή