IOBE: Ευελιξία αντί μείωσης ωραρίου

IOBE: Ευελιξία αντί μείωσης ωραρίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευελιξία έναντι της μείωσης των συμβατικών ωρών εργασίας προτείνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει ανοίξει η ΓΣΕΕ εν όψει του διαλόγου για τη νέα Συλογική Σύμβαση Εργασίας. H πρόταση του IOBE δόθηκε χθες με τη μορφή Δελτίου Τύπου και στηρίζεται στα συμπεράσματα ειδικών μελετών που έχει πραγματοποιήσει για το θέμα της διευθέτησης εργασίας από το 1997 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με αυτά, η μείωση των συμβατικών ωρών απασχόλησης έναντι των 40 που ισχύουν σήμερα, κρύβει πολλούς κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αντιθέτως, το IOBE υποστηρίζει ότι «η ευελιξία του χρόνου εργασίας έχει προτερήματα τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες. Για τους εργαζομένους, επιτρέπει τον συνδυασμό της επαγγελματικής ζωής με εκπαιδευτικές και οικογενειακές δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις, επιτρέπει την ταχύτερη προσαρμογή της παραγωγής στις μεταβολές της ζήτησης και την καλύτερη αξιοποίηση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, οδηγώντας έτσι σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Η διευθέτηση των ωρών εργασίας σε βάση μεγαλύτερη της εβδομαδιαίας είναι ένας τρόπος ευέλικτης οργάνωσης της εργασίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για επιχειρήσεις στις οποίες η παραγωγή παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις». Επίσης «η προσφυγή στη μερική απασχόληση αποτελεί, για τις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, τη σημαντικότερη μέθοδο ευελιξίας στη χρησιμοποίηση του εργατικού δυναμικού. O κύριος παράγων, που θα βελτίωνε την κατάσταση στον τομέα αυτό, είναι η διευθέτηση των ωρών εργασίας σε μακροχρονιότερη βάση.

Το IOBE υπενθυμίζει επίσης, ανατρέχοντας σε δημοσκόπηση της MRB (Τάσεις – Δεκέμβριος 2003), ότι η μείωση των ωρών απασχόλησης δεν φαίνεται να συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μείωση ωρών εργασίας (χωρίς μείωση αμοιβής) καταλαμβάνει την 3η σε σημαντικότητα θέση με ποσοστό 10,6%.

Κυριαρχεί το θέμα της αύξησης της αμοιβής με ποσοστό 52,6%, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το θέμα της βελτίωσης του συνταξιοδοτικού προγράμματος με ποσοστό 18,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή