ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία από Εβερτ για επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

Στο 2% του ΑΕΠ έφθασε το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., Μιλτιάδης Εβερτ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Εβερτ αναφέρει ότι: «H διαχείριση των δημοσίων δαπανών έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης το 2003.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσιάζει σημαντική χειροτέρευση (70%) σε σύγκριση με το 2002 και σοβαρή απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ να διαμορφώνεται κοντά στο 2% για ολόκληρο το 2003, έναντι 1,4% του αναθεωρημένου και 0,9% του αρχικού στόχου».

Επίσης, ο κ. Εβερτ τονίζει ότι η κυβέρνηση για προεκλογικούς λογους προέβη σε σειρά ανεπίτρεπτων και πρωτοφανών παρεμβάσεων στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, προκειμένου να εμφανιστεί ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2003 δεν θα αποκλίνει από τον στόχο.

Σημειώνει, δε, ότι η κυβέρνηση με νομοθετική διάταξη μεταφέρει έσοδα από τον ΦΠΑ που εισέπραξε το 2004 στο προηγούμενο έτος, όπως επίσης και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003 μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό του 2004.