Αρχισε ο «χορός» των αντιδράσεων για την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού

Αρχισε ο «χορός» των αντιδράσεων για την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατες αντιδράσεις που προμηνύουν θύελλες και… περικοπές, προκαλεί η πρόταση που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού σε σχεδόν 160 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 από περίπου 100 δισεκατομμύρια σήμερα, με τα κράτη που κυρίως συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό αυτό, να δηλώνουν εξαρχής ότι δεν αποδέχονται την εισήγηση των Βρυξελλών.

Συνοπτικά, σε μία πρόταση που αναφέρει μόνο τα μεγάλα μεγέθη και θα εξειδικευθεί πολύ αργότερα σε δούναι και λαβείν ανά κράτος-μέλος, η Επιτροπή ζητεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός από 1% του κοινοτικού ΑΕΠ σήμερα σε 1,24% από το 2007.

Από τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να σημειωθεί, προβλέπονται περίπου 49 δισεκατομμύρια ετησίως για διαρθρωτικές δράσεις και περίπου 43 για τη γεωργία. Οι δύο αυτοί τομείς προβλέπεται να απορροφήσουν συνολικά περίπου 345 και 301 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως στο σύνολο της περιόδου 2007-2013, εξακολουθώντας να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή επ’ ουδενί αποτελεί και την τελευταία λέξη στο θέμα. Αντιθέτως, δεν είναι παρά το εναρκτήριο λάκτισμα ενός μαραθώνιου ιδιαίτερα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των πρωτευουσών, ο οποίος εκτιμάται πως θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος και έχει ως πιθανότερη έκβαση την ουσιαστική μείωση των τελικών μεγεθών.

Τούτο δε γιατί οι διαθέσεις των κρατών που κατά βάσιν καλούνται να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησής του είναι εξαιρετικά σαφείς και δυσάρεστες για τα κράτη που κατά βάσιν εισπράττουν, όπως είναι η Ελλάδα.

Στη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα τη νύχτα της Δευτέρας στο «ευρωγκρούπ», το άτυπο δείπνο εργασίας των υπουργών οικονομικών της Ζώνης Ευρώ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ επετέθη δριμύτατα στον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Ισπανό Επίτροπο, Πέδρο Σόλμπες, κατηγορώντας τον ότι απαιτεί από τη Γερμανία αφενός να επιβάλλει αυστηρή λιτότητα στο εσωτερικό της χώρας, αφετέρου να αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια που διαθέτει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Θυμόσοφος μάλιστα ο Αϊχελ, δήλωσε ότι η Επιτροπή συνιστά νερό στο Βερολίνο την ώρα που του ζητεί να της προσφέρει κρασί, για να τονίσει ότι «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα»…. Δεν είναι δε ο μόνος. Μαζί με τη Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Δανία με τη Σουηδία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία αλλά με κοινό γνώμονα την εξοικονόμιση πόρων, έχουν ήδη αποστείλει στις Βρυξέλλες τελεσίγραφο με το οποίο ανακοινώνουν ότι δεν επιθυμούν ο προϋπολογισμός να υπερβεί το σημερινό του επίπεδο του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ ή περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απάντηση της Επιτροπής είναι πως «δεν γίνεται διαφορετικά». Η διεύρυνση της Ενωσης από 15 σε 25, στη συνέχεια 27 ίσως και 28 μέλη θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα στόχων και μέσων, ιδίως καθώς με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων οι στόχοι βαίνουν και αυτοί διευρυνόμενοι… Αν και απόλυτα αληθινό, είναι αμφίβολο αν στο παρόν κλίμα το επιχείρημα αυτό θα αποδειχθεί και πειστικό.

Ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να σημειωθεί και κάτι άλλο, όχι μόνον δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση ότι τα κονδύλια των διαρθρωτικών δράσεων (άρα και του λεγόμενου Δ’ ΚΠΣ) θα παραμείνουν όπως προτείνει η Επιτροπή αλλά επιπλέον υπάρχει μία σαφής τάση σε πολλές πρωτεύουσες να στραφούν αυτοί ως επί το πλείστον στα υπό προσχώρησιν κράτη του πρώην ανατολικού συνασπισμού όπου είναι και μεγαλύτερες οι ανάγκες.Κ. Καλλέργης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή