Δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας 4 στα 10 εστιατόρια

Δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας 4 στα 10 εστιατόρια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστάσεις για συμμόρφωση δέχθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τέσσερα στα δέκα εστιατόρια που ελέγχθηκαν πέρυσι -ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων- για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία γενικότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ, από τις 1.710 επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2003 σε εστιατόρια/ταβέρνες/πιτσαρίες, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 632 περιπτώσεις ήτοι ποσοστό 37,6%.

Οι παραβάσεις αφορούσαν σε θέματα γενικής υγιεινής, μη ασφαλή τρόφιμα, σύνθεση/νοθεία, έλλειψη αδείας, παράνομος τεμαχισμός κρέατος κ.τ.λ. Αντίστοιχες παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε 85 από τις 139 επιθεωρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κατηγορία «έτοιμα φαγητά/catering» και σε 215 από τους 643 ελέγχους που διενεργήθηκαν στην κατηγορία «γρήγορο φαγητό/ψητοπωλεία».

Παραβάσεις

Επίσης συστάσεις για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν διατύπωσε ο ΕΦΕΤ και προς ξενοδοχεία. Από τις 390 επιθεωρήσεις που υλοποιήθηκαν το 2003, εντοπίσθηκαν παραβάσεις στις 167, ήτοι ποσοστό 42,8%. Συνολικά το 2003 ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε 3.220 ελέγχους σε όλο το φάσμα της μαζικής εστίασης απ’ όπου προέκυψε ότι το 37% είχε υποπέσει σε κάποιου είδους παράβαση. Οι έλεγχοι όμως του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων δεν περιορίζονται στη μαζική εστίαση.

Τη διετία 2002-2003 ήλεγξε περισσότερους από 19.000 παραγωγούς, διανομείς και λιανεμπόρους τροφίμων. Οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίσθηκαν στο λιανικό εμπόριο (524), στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (451), στους παρασκευαστές που πωλούν και λιανικώς (251), στους διανομείς/μεταφορείς (202) και στους παρασκευαστές/συσκευαστές (144).

Συστάσεις προς συμμόρφωση διατυπώθηκαν σε 6.668 περιπτώσεις με τη συντριπτική πλειοψηφία να κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους παρασκευαστές τροφίμων που πωλούν και λιανικώς. Οι συστάσεις προς αυτούς τους κλάδους έφθασαν τις 4.311 συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή