Νέο δικαστικό πλήγμα στα πανωτόκια

Νέο δικαστικό πλήγμα στα πανωτόκια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την… κάτω βόλτα παίρνουν τα πανωτόκια, καθώς η μία μετά την άλλη δικαστικές αποφάσεις δείχνουν να δικαιώνουν τους προσφεύγοντες που αναγκάστηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά εξαιτίας των πανωτοκίων του τραπεζικού συστήματος.

Η χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου δικαιώνει έναν αγρότη – καλλιεργητή και ανάβει το «πράσινο φως» για τη δικαίωση και άλλων αγροτών, που είχαν συνάψει δάνειο με την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Ειδικότερα, η δικαστική απόφαση – καταπέλτης για την ATE υποχρεώνει την τράπεζα να προβεί σε επανακαθορισμό των οφειλών των κατ’ επάγγελμα αγροτών. O εν λόγω αγρότης είχε δανειστεί περίπου 3,5 εκατ. δραχμές, είχε καταβάλει 8,7 εκατ. δρχ. και η τράπεζα του ζητούσε να πληρώσει επιπλέον 80.000 ευρώ (27 εκατ. δρχ). Πρόκειται για την πρώτη στο νομό Ηρακλείου δικαστική απόφαση που δικαιώνει αγρότη και βέβαια τα αγροτικά δάνεια δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία κρίθηκαν παράνομα τα πανωτόκια, καθώς υπάρχουν αντίστοιχα και άλλες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ομάδες πολιτών και μεμονωμένες περιπτώσεις δανειοληπτών.

Πριν από μερικές ημέρες, το Εφετείο Αθηνών ακύρωσε αναγκαστικό πλειστηριασμό με τον οποίο είχε κατοχυρωθεί ακίνητο σε τρίτον, οπότε οι τράπεζες οδηγούνται σε επιστροφή ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό λόγω των δυσβάσταχτων πανωτοκίων. Παράλληλα, ανοίγει νέος κύκλος προσφυγών στη Δικαιοσύνη των αγοραστών, που απέκτησαν ακίνητα από τους πλειστηριαμούς.

Επισημαίνεται ότι με τους νόμους του 2000 και 2001 (2789 και 2912 αντίστοιχα) είχαν απαγορευθεί οι πλειστηριασμοί από τον Φεβρουάριο του 2000 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001 για ληξιπρόθεσμες οφειλές δανειοληπτών, ανεξαρτήτως αν περιέχουν ή όχι πανωτόκια. Επίσης, τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεώθηκαν να επανακαθορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να διαγράψουν με ορισμένο πλαφόν μέρος των πανωτοκίων.

Και στο παρελθόν όμως τον δρόμο για αγωγές κατά τραπεζών είχε ανοίξει απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομους και καταχρηστικούς τους τραπεζικούς όρους για τους επιπλέον τόκους που υπολογίστηκαν ανά τρίμηνο. Ειδικότερα, το Πρωτοδικείο είχε ακυρώσει τη διαταγή πληρωμής που είχε εκδώσει η Εθνική Τράπεζα ύστερα από στεγαστικό δάνειο, το οποίο είχε συνάψει η Εθνική Κτηματική το 1990 με ένα ζευγάρι. Στη σύμβαση αυτή, η τράπεζα είχε θέσει μεταξύ άλλων όρο που επέτρεπε τον ανατοκισμό τόκων από την ημέρα καθυστέρησης ανά τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή