«Ναι μεν, αλλά» στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας

«Ναι μεν, αλλά» στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές επιφυλάξεις εγκρίθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χθεσινή του συνεδρίαση.

Είναι ενδεικτικό ότι στην απόφαση του συμβουλίου διαπιστώνεται ότι, συνολικά, το «μακροοικονομικό σενάριο δείχνει αισιόδοξο», καθώς και ότι «η οικονομική πολιτική που ακολουθείται δημιουργεί κινδύνους σοβαρών δημοσιονομικών ανισορροπιών στο μέλλον».

Κατόπιν τούτου, η Ενωση επανέρχεται στα αιτήματά της για πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος, αυστηρότερη φορολογική πολιτική, έλεγχο των πρωτογενών δαπανών και των ποικίλων «κοινωνικών» μέτρων και, φυσικά, «αξιοποίηση της ευνοϊκής συγκυρίας» για τη γενικότερη ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, η γνωμοδότηση επαναλαμβάνει την προειδοποίηση για τον κίνδυνο να υπερβεί τελικά αυτό το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τα μέλη της Ζώνης Ευρώ: «Αν και οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος φαίνεται να παρέχουν επαρκές περιθώριο ασφαλείας έναντι της υπέρβασης του ορίου του 3% υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχουν κίνδυνοι».

Οι δε κίνδυνοι αυτοί προκύπτουν αφ’ ενός από την «υψηλή πιθανότητα» να μην έγινε σωστή εκτίμηση του ελλείμματος για το 2003 «και την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών», εν ολίγοις ότι ουδέν προβλέπεται σχετικά…

Παροτρύνοντας εμμέσως την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων για να στρέψει πόρους προς την ελάφρυνση των ελλειμμάτων, το Συμβούλιο στην ουσία κατατάσσει την Ελλάδα περίπου στην ίδια κατηγορία με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ζητώντας ευθέως και από την Αθήνα να προβεί σε ετήσιο περιορισμό του πρωτογενούς της ελλείμματος κατά 0,5%, μεταχείριση που μόνο στις χώρες που βρίσκονται στα όρια της παραβίασης του Συμφώνου έχουν επιφυλάξει μέχρι τούδε οι Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή