Αντίο Χριστοδουλάκη με εγκώμια για την οικονομία

Αντίο Χριστοδουλάκη με εγκώμια για την οικονομία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεσο απολογισμό των πεπραγμένων του, ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε χθες ο κ. N. Χριστοδουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν βελτίωση της οικονομίας. Σαφώς επηρεασμένος ο κ. Χριστοδουλάκης από τις προσχωρήσεις των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε «άτονα» να διασκεδάσει το βαρύ κλίμα που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ως στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός πρόταξε τη μείωση του πληθωρισμού στο 2,9% τον Ιανουάριο του 2004, αλλά και την προσωρινή εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για αύξηση του ΑΕΠ, πάνω από την αρχική πρόβλεψη του 4,2% για το 2003.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επικύρωση του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, από το ECOFIN, χαρακτηρίζοντας θετική την εξέλιξη. Απέφυγε, πάντως, να πει οτιδήποτε για τις σοβαρές επιφυλάξεις που συνόδευσαν την προχθεσινή έγκριση του Συμφώνου. Να θυμίσουμε ότι το ΕCΟFΙχαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξο το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αγγίξει το όριο του 3% το 2004.

Σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Δ΄ ΚΠΣ, ο υπουργός σχολίασε (χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα νούμερα) ότι το ύψος των πόρων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα θα κινούνται σε σημαντικά επίπεδα.

Ως γνωστό το Δ΄ ΚΠΣ προβλέπει ενίσχυση εκτός των χωρών που θα ενταχθούν στην E.E. από την 1η Μαΐου 2004 και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. O υπουργός σημείωσε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές μέχρι να αποφασιστεί πώς θα γίνει η κατανομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εμφανίζει (ψευδώς) το ύψος των πόρων που θα επιμερισθούν στην Ελλάδα, ως απόρροια της δικής της διαπραγματευτικής δεινότητας. Αυτό κάθε άλλο παρά στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται και είναι καλά γνωστό στους παροικούντες τις Βρυξέλλες. Οι πόροι που καταλήγουν σε κάθε κράτος-μέλος είναι αποτέλεσμα μαθηματικού τύπου, ο οποίος λαμβάνει υπ’ όψιν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις κάθε χώρας.

Πριν από τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη, προηγήθηκε και συνάντησή του με τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνεται και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την ισπανική Gas Natural για την πώληση του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ. Ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι περιμένει την οριστική απάντηση των Ισπανών.

Μακροοικονομικά μεγέθη

Στο μεταξύ λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) δημοσιοποίησε χθες στοιχεία για την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, (η αξιοπιστία των οποίων είναι περιορισμένη) το ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκε με ρυθμό 5%, ενώ για όλο το προηγούμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης προσδιορίζεται στο 4,7% από 4,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι η συνολική ζήτηση της οικονομίας (κατανάλωση, επενδύσεις, εξαγωγές) σημείωσε αύξηση 5,2%. Ειδικότερα η κατανάλωση εμφανίσθηκε να αυξάνεται με ρυθμό 4,3%, οι επενδύσεις με 11,6%, οι εξαγωγές με 1,6% και οι εισαγωγές με 3,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή