Μετ’ εμποδίων η κατάρτιση μητρώου αγροτών

Μετ’ εμποδίων η κατάρτιση μητρώου αγροτών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερήσεις και προβλήματα υπάρχουν στη σύνταξη του Ελαιοκομικού και Αμπελουργικού Μητρώου, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο και τον Ιούνιο, αντίστοιχα. Τη σημασία των μητρώων για την εφαρμογή της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) αλλά και την ταχύτερη και απλούστερη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων επεσήμανε ο υπουργός Γεωργίας, κ. Γιώργος Δρυς, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε για το θέμα το TEE (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) χθες. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «η κατάρτιση του Ελαιοκομικού, όπως και των υπολοίπων μητρώων, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό». Καθώς η σύνταξη των μητρώων συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Επιδοτήσεων), η ανάθεση του ΟΣΔΕ αιγοπροβάτων στην ΠΑΣΕΓΕΣ δηλαδή η σύνταξη των αιτήσεων-δηλώσεων των αγροτών, προκάλεσε συγκρούσεις.

Γρηγορότερα και φθηνότερα θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί η κατάρτιση του Ελαιοκομικού και Αμπελουργικού Μητρώου εφόσον το υπουργείο Γεωργίας είχε δεχθεί τις προτάσεις του TEE, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Αλαβάνος μιλώντας στην εκδήλωση, και προσέθεσε ότι έτσι θα είχαν αποφευχθεί εμπλοκές και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), κ. Χρήστος Κωστής, κάθε χρόνο επιστρέφονται το 20% των χρημάτων που λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω δημοσιονομικών διορθώσεων, τα οποία πληρώνονται από τον εθνικό προϋπολογισμό. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, επειδή δεν υπάρχει αρχείο των ενωτίων που πρέπει να φέρουν τα βοοειδή, «επιστρέφουμε» στην E.E. το 25% των επιδοτήσεων.

Αμφίβολο, πάντως, είναι αν έως τις 31/5 και 30/6, που είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες, θα έχουν ολοκληρωθεί το ελαιουργικό και αμπελουργικό μητρώο αντίστοιχα εφόσον ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου της ενημέρωσης του Ελαιοκομικού μητρώου. Υπεραμυνόμενος της ανάθεσης του ΟΣΔΕ στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ο γενικός διευθυντής της, κ. Ιωάννης Τσιφόρος, υποστήριξε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ «ήταν λύση ανάγκης προκειμένου να πληρωθούν οι παραγωγοί εμπρόθεσμα». Πάντως ο κ. Κωστής δήλωσε ότι η διαδικασία πιστοποίησης των άλλων φορέων για το ΟΣΔΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή