Μειώνονται οι τιμές σε 221 φάρμακα

Μειώνονται οι τιμές σε 221 φάρμακα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο μειώσεις περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης, αν και αρχικά σχεδιαζόταν να περιέχει και αυξήσεις έως 7% σε 400 αντίγραφα φάρμακα. Ειδικότερα, το με αριθμό 2/2004 δελτίο τιμών φαρμάκων που θα έχει ισχύ από τις 16 Φεβρουαρίου περιλαμβάνει μειώσεις τιμών 221 ήδη κυκλοφορούντων ιδιοσκευασμάτων, όπως αυτές προέκυψαν από τη σύγκριση με βάση τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη. Τα ποσοστά των μειώσεων κυμαίνονται από 0,5% έως και 53,2% και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «προκύπτει συνολικό όφελος υπέρ του Δημοσίου, υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και των καταναλωτών, δηλαδή της συνολικής ασφαλιστικής δαπάνης σε ποσοστό 0,42%, ήτοι 13.000.000 ευρώ περίπου σε ετήσια βάση».

Η έκδοση του εν λόγω δελτίου τιμών, το οποίο αρχικά περιελάμβανε και αυξήσεις σε σειρά αντίγραφων φαρμάκων, αναβλήθηκε δύο φορές καθώς, όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου, ουσιαστικά ο αρμόδιος υφυπουργός K. Κουλούρης αναζητούσε τον κατάλληλο χρόνο «επικοινωνιακά». Τελικώς, προσθέτουν, φαίνεται ότι κρίθηκε σκόπιμο -εν μέσω της προεκλογικής περιόδου- να εκδοθεί μόνο με μειώσεις και οι αυξήσεις να μετατεθούν για το επόμενο που θα εκδοθεί μετά τις εκλογές. O κ. Κουλούρης, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, σχεδίαζε να δώσει αυξήσεις σε παλαιά και φθηνά φάρμακα έως 2 ευρώ, τα οποία όμως σε αριθμό ξεπερνούν τα 1.400 σκευάσματα. Οπως δε, αναφέρουν πληροφορίες η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου από καιρό έχει επεξεργαστεί τη σχετική λίστα, όχι για όλα, αλλά για μια πρώτη ομάδα φαρμάκων. Τελικώς, για ευνόητους λόγους, δεν προχώρησε ούτε το θέμα των αυξήσεων στα παλαιά και φθηνά, αλλά και ούτε στα αντίγραφα φάρμακα. Αντ’ αυτού, ο κ. Κουλούρης συνέστησε τον προηγούμενο μήνα ειδική επιτροπή προκειμένου να μελετήσει το θέμα. H επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών για αυξήσεις, με σκοπό να υπολογίσει τις επιπτώσεις από την ικανοποίηση του συνόλου ή μέρους αυτών και το πόρισμά της αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή