Στο 8,8% μείωσε την ανεργία η ΕΣΥΕ

Στο 8,8% μείωσε την ανεργία η ΕΣΥΕ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 8,8% έδειξαν το γ΄ τρίμηνο του 2003, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η ανεργία το β΄ τρίμηνο του 2003 βρισκόταν στα επίπεδα του 8,9%, ενώ το γ΄ τρίμηνο του 2002 εκινείτο στα επίπεδα του 9,5%.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος «αμφισβητήθηκαν» ευθέως πρόσφατα από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον οποίο στο τέλος του 2003 η ανεργία ήταν στο 12,1%.

Βέβαια, η μείωση της ανεργίας που καταγράφει η ΕΣΥΕ, δεν ανταποκρίνεται στην αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι Ελληνες κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι γνωρίζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, το πρόβλημα της απασχόλησης. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, όπου οι συμπολίτες μας εμφανίζονται να θεωρούν την ανεργία τον καταλύτη που αποσαθρώνει την κοινωνία.

Υπόνοιες

Η αίσθηση που υπάρχει με την ΕΣΥΕ και ειδικότερα με τον γενικό της γραμματέα κ. Νίκο Καραβίτη είναι ότι τα στοιχεία «μαγειρεύονται» και ειδικότερα στις προεκλογικές περιόδους.

Τέτοιου είδους υπόνοιες (που άγγιζαν τη βεβαιότητα) είχαν εκφράσει παλαιότερα και οι εργαζόμενοι στη Στατιστική Υπηρεσία.

Χαρακτηριστικό δείγμα της στάσης της ΕΣΥΕ αποτελεί το γεγονός της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την ανεργία μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2000. Τα στοιχεία εκείνα δεν δημοσιοποιήθηκαν όπως έπρεπε στην ώρα τους, δηλαδή πριν από τις εκλογές, καθώς έδειχαν την ανεργία στο 12,3%. Περί του μεγέθους της ανεργίας η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε μετά τις εκλογές εκείνες, που αποδείχθηκαν όμως νικηφόρες για το ΠΑΣΟΚ Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΣΥΕ, το 8,8% που καταγράφηκε στο γ΄ τρίμηνο του 2003, είναι το χαμηλότερο ποσοστό απ’ όταν άρχισε να διενεργείται η τριμηνιαία έρευνα το 1999. Κατά τη Στατιστική, από το 1999 μέχρι σήμερα, η μείωση της ανεργίας είναι της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων ή 115.000 ατόμων.

Ποσοστά ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες διαμορφώθηκε σε 5,5%, ενώ για τις γυναίκες σε 13,7%. Αν και το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σημαντικά υψηλότερο των ανδρών, εν τούτοις μειώνεται ταχύτερα

Οπως δείχνει η έρευνα της ΕΣΥΕ, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις νεώτερες ηλικίες (κυρίως μέχρι 29 ετών), όπου οι γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά από τους άνδρες, τα οποία όμως αποκλιμάκωνονται στη συνέχεια. Για τους άνδρες από 30 ετών και άνω, τα ποσοστά ανεργίας κυμαίνονται από 0,9% έως 4,1%.

Αναφορικά με το επίπεδο εκπαίδευσης και το πώς αυτό επηρεάζει την ανεργία, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνεργοι κατέχουν γνωστικούς τίτλους της μέσης εκπαίδευσης. Αντίθετα χαμηλά εμφανίζονται τα ποσοστά ανεργίας στα άκρα, δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν απολυτήριο Δημοτικού.

Από τους καταγραφέντες ανέργους, περίπου το 37% του συνόλου επιθυμούν αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 51% είναι διατεθειμένα να εργαστούν, είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση. Επίσης, ένας στους επτά ανέργους είχε πρόταση για απασχόληση, την οποία απέρριψε για διάφορους λόγους. Από αυτούς σημαντικότεροι ήταν ότι δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας ή το ωράριο (34%), δεν θεώρησαν κατάλληλες τις προοπτικές σταδιοδρομίας (22%), ή δεν θεώρησαν ικανοποιητικές τις αποδοχές (19%).

Νέοι άνεργοι

Ο αριθμός των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων δεν είχαν εργαστεί στο παρελθόν και καταγράφονται ως άνεργοι, σημείωσε μείωση 4,7% και ανήλθε σε 43% του συνόλου των ανέργων. Ο αριθμός των μακροχρονίως (πάνω από 12 μήνες) ανέργων παρέμεινε στο επίπεδο του 59%.

Σε οκτώ περιφέρειες της χώρας παρατηρήθηκε μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2002, με την υψηλότερη μείωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες να εμφανίζεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σε πέντε περιφέρειες παρατηρήθηκε αύξηση, με τη μεγαλύτερη (0,9 ποσοστιαίες μονάδες) να καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο.

Από τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ακόμα ότι το γ΄ τρίμηνο του 2003 η συνολική απασχόληση παρουσίασε αύξηση 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και σταθερό στο επίπεδο του 4,3%. Από τους μερικώς απασχολούμενους, το 30% προέβη στην επιλογή αυτή επειδή δεν ήθελε πλήρη απασχόληση, ενώ το 40% επειδή δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή