Οι αριθμοί ευημερούν ενώ η πραγματικότητα ασθενεί

Οι αριθμοί ευημερούν ενώ η πραγματικότητα ασθενεί

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 5% σε τριμηνιαία και στο 4,7% σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003 ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας την εντύπωση ότι οι αριθμοί ευημερούν ενώ η πραγματικότητα ασθενεί.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που ανακοίνωσε τα σχετικά στοιχεία, σχολίασε ότι «το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε σταθερές τιμές διατήρησε την ισχυρή αυξητική τάση των τελευταίων ετών, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση πραγματική αύξηση 4,7%, την υψηλότερη της τελευταίας 25ετίας».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η συνολική ζήτηση της οικονομίας (κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές) σημείωσε ετήσια αύξηση 5,2% το 2003, έναντι 1,7% το 2002. Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται κατά το ήμισυ στην αύξηση της κατανάλωσης, κατά περίπου 45% στην αύξηση των επενδύσεων και κατά 5% στην αύξηση των εξαγωγών. Το δ’ τρίμηνο του 2003, η συνολική ζήτηση «έτρεχε» με ρυθμό 6,1%.

Η τελική κατανάλωση σε ετήσια βάση σημείωσε το 2003 αύξηση 4,3%, έναντι 3,2% του 2002. Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση το τέταρτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους κατά 4,9%. Η αύξηση αυτή υπολείπεται από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στη συνολική ζήτηση. Επίσης σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2003, η τελική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1%.

Μεγάλη άνοδο κατά 11,6% σημείωσε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των επενδύσεων το 2003. Οι επενδύσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σχετικό μερίδιο των επενδύσεων στην τελική ζήτηση της οικονομίας. Επίσης, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2003 παρατηρήθηκε αύξηση 0,2%.

Σε ετήσια βάση οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,6% εμφανίζοντας αντιστροφή της πτωτικής πορείας του 2002, όπου είχαμε μείωση κατά 7,7%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2003 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 κατά 2,0%. Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου των εξαγωγών στη συνολική ζήτηση. Επίσης, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2003 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9%.

Κατά το 2003 παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών κατά 3,7% έναντι μείωσης 4,7% το 2002. To τέταρτο τρίμηνο του 2003 οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 κατά 7,3%. Επειδή η αύξηση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη αυτής των εξαγωγών, υπάρχει μείωση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση. Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2003 οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2%. H ΕΣΥΕ σημειώνει ότι τα στοιχεία για τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι εναρμονισμένα με το ESA (EuropeaSystem of Accounts) 1995.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 2,9% τον Ιανουάριο του 2004 έναντι του Ιανουαρίου 2003. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2003, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 0,7% τον Ιανουάριο καθώς πρόκειται για μήνα εκπτώσεων. Στο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 03 – Ιανουαρίου 04 η αύξηση ήταν 3,5% σε σχέση με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 02 – Ιανουαρίου 03.

Σε ετήσια βάση (Ιανουάριος 2004 με Ιανουάριο 2003) παρουσίασαν αύξηση όλες οι ομάδες δεικτών εκτός από τις «Επικοινωνίες» που υποχώρησαν κατά 5,6% χάρη στη μείωση των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Οι τιμές στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκαν κατά 3,5% λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως στα είδη: ψωμί, προϊόντα αρτοποιΐας και ζαχαροπλαστικής, μοσχάρι νωπό, πουλερικά νωπά, αρνί και κατσίκι (νωπά), ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, γλυκά-ζαχαρωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Κατά 7,1% αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων, κατά 4,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση» λόγω αύξησης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης, κατά 2,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ύδρευση-αποχέτευση, δημοτικά τέλη, υπηρεσίες κοινοχρήστων, ηλεκτρισμός (μέρος της αύξησης αυτής, αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης). Κατά 1,3% αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες, κατά 3,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών, της νοσοκομειακής περίθαλψης και της αποκλειστικής νοσοκόμας.

Κατά 0,9% αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως στα είδη: συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου, λοιπές δαπάνες αυτοκινήτου, κόμιστρο ταξί. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων και των τιμών της βενζίνης. Κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως στα είδη: άνθη, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφικά, πακέτο διακοπών, εισφορά ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Στο 4,4 % ήταν οι αυξήσεις στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων και 5,0% στην ομάδα «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία, έξοδα ξενοδοχείων. Κατά 2,1% αυξήθηκαν οι τιμές της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως στα είδη: κουρεία – κομμωτήρια, είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα αυτοκινήτων και δικύκλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή