Τα νέα προάστια της Αθήνας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηύπαρξη εκτεταμένων προαστίων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις αποτελεί κάτι το αυτονόητο για τους κατοίκους τους, καθώς η ύπαρξη των κατάλληλων συγκοινωνιακών υποδομών -όπως κλειστοί αυτοκινητόδρομοι και μέσα σταθερής τροχιάς- τους επιτρέπουν να κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από το κέντρο της πόλης, στο οποίο εργάζεται η πλειοψηφία. Το μοντέλο αυτού του τρόπου ζωής αποτελούσε επί σειρά ετών διακαή πόθο χιλιάδων Ελλήνων, αλλά η υλοποίησή του σταματούσε σε πρακτικά εμπόδια που έδειχναν ανυπέρβλητα με σημαντικότερο τη μεγάλη απόσταση, αλλά και τον χρόνο πρόσβασης προς και από το κέντρο της πόλης. H ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών έργων, με κυριότερα την Αττική Οδό και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, σε συνδυασμό με το μετρό και το τραμ δημιουργούν ένα δίκτυο που διευρύνει τον όρο προάστιο για τον κάτοικο της Αθήνας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στον οικιστικό χάρτη μέσα στα επόμενα χρόνια. Πλέον, σε περιοχές όπου κατά παράδοση ήταν παραθεριστικά θέρετρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μόνιμη διαμονή.

Στη σκιά των Μεσογείων, αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και τα βορειο-ανατολικά προάστια, με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό Αθηναίων να ανακαλύπτει τις περιοχές του Βαρνάβα, του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου ή των Κιούρκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία η Πολεοδομία Καπανδριτίου εξέδωσε περί τις 4.000 οικοδομικές άδειες.

Τα βορειοανατολικά προάστια δείχνουν να αποτελούν μια απολύτως ικανοποιητική επιλογή από άποψη φυσικού κάλλους, συνδυάζοντας το βουνό με τη θάλασσα, αλλά και κόστους. Στις παραπάνω περιοχές οι τιμές των οικοπέδων παραμένουν σε λογικά και προσιτά επίπεδα για μια μεγάλη μερίδια του πληθυσμού που επιθυμεί να ζήσει σε δικό του σπίτι. Σύμφωνα με κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά, για την ανέγερση κατοικίας 200 τ.μ. χρειάζεται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, σύμφωνα με τον ισχύοντα πολεοδομικό κανονισμό. Σε γενικές γραμμές το κόστος για την αγορά γης και την ανέγερση της κατοικίας ανέρχεται σε 80 – 90 εκατ. δρχ, δηλαδή δεν απέχει πολύ από το κόστος αγοράς ενός αισθητά μικρότερου διαμερίσματος στην πόλη.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές του Βαρνάβα και του Πολυδενδρίου η τιμή του στρέμματος κυμαίνεται μεταξύ 17.600 και 20.540 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερες είναι στην περιοχή του Γραμματικού. Στο Καπανδρίτι οι τιμές είναι υψηλότερες φθάνοντας έως και τις 34.000 ευρώ/στρέμμα. Σε ό,τι αφορά στα εντός σχεδίου οικόπεδα εντός των οικισμών πρόκειται κυρίως για εκτάσεις 400 – 500 τ.μ. με την τιμή του τετραγωνικού να κινείται μεταξύ 100 και 120 ευρώ.

Σε όλες τις περιοχές οι τιμές των οικοπέδων εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς επηρεάζονται από τη θέση της έκτασης, αν έχουν πρόσοψη σε δρόμο, τη θέα, αλλά και το πόσο κοντά βρίσκονται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας που είναι ο βασικός οδικός άξονας της περιοχής. Τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στον Μαραθώνα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων παρέχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό αποτυπώνεται και στις αξίες των οικοπέδων με την τιμή του στρέμματος να κινείται μεταξύ 38.150 και 41.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον μεσίτη κ. Θ. Φράγκο του γραφείου «Επενδύσεις στη Γη» κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για οικόπεδα στην περιοχή και κυρίως στον Βαρνάβα και στο Καπανδρίτι, ενώ η ζήτηση για εξοχική κατοικία ακολουθεί φθίνουσα πορεία. «Πολύς κόσμος ανακαλύπτει σήμερα αυτές τις περιοχές που είναι κοντά στην Αθήνα. Ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών και του φυσικού κάλλους που δεν συναντάμε στην Κερατέα ή στο Λαγονήσι είναι ιδιαίτερα ελκυστικός και πλέον ο αριθμός των μόνιμων κατοικιών αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Αναβάθμιση περιοχών

Παράλληλα, οι περιοχές αυτές αναβαθμίζονται, δημιουργούνται νέα ιδιωτικά σχολεία, ενώ τα νέα συγκοινωνιακά έργα, αλλά και ο σταθμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που θα κατασκευαστεί στο Καπανδρίτι τις φέρνουν πιο κοντά στην Αθήνα». Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο οι αγορές στην περιοχή δεν έχουν επενδυτικό, αλλά πρακτικό χαρακτήρα με τη συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών να ενδιαφέρονται για ιδιοκατοίκηση. «H περιοχή προσφέρεται για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στα ακριβά προάστια της Αθήνας και υιοθετούν την εναλλακτική επιλογή του Βαρναβα ή του Καπανδριτίου. Πολλές οικογένειες προτιμούν να ζήσουν σε μονοκατοικίες στην περιοχή αντί να περιοριστούν σε διαμέρισμα στα σαφώς ακριβότερα βόρεια ή νότια προάστια. Επίσης, η πλειοψηφία προτιμά να αναθέσει την ανέγερση σε κατασκευαστή της επιλογής του, μειώνοντας σημαντικά το κόστος, γεγονός που αποθαρρύνει τους κατασκευαστές να αναπτύξουν μεμονωμένες κατοικίας ή συγκροτήματα με στόχο τη μελλοντική πώληση. Για τον λόγο αυτό στην περιοχή δεν υπάρχει ουσιαστικά προσφορά έτοιμων διαμερισμάτων και το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τιμές των οικοπέδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή