Οι βασικές προτάσεις της E.E. για την ανασυγκρότηση των τομέων του νήματος και του ενδύματος

Οι βασικές προτάσεις της E.E. για την ανασυγκρότηση των τομέων του νήματος και του ενδύματος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση μελέτησα το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνοψίζει τα συμπεράσματα πρόσφατου συνεδρίου για το μέλλον των τομέων του νήματος και του ενδύματος στην Ευρώπη και αφού εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του στρατηγικού αυτού κλάδου, προχωρά σε μια σειρά από προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Οι βασικές από τις προτάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

– Ενα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με σημαντικούς πόρους στη διάθεση του και με στόχο να υποστηρίξει, ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Κοινότητας, την έρευνα, την επιμόρφωση, την ανάπτυξη εμπορικών σημάτων και την προώθηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

– Παροχή κινήτρων ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις στον τομέα «έρευνας & ανάπτυξης» και μάλιστα σε ευρωπαϊκή κλίμακα ούτως ώστε η έρευνα να αποκτήσει την «κρίσιμη μάζα» που θα της επιτρέψει να αποδώσει αποτελέσματα.

– Ενθάρρυνση της ευρύτερης χρήσης εμπορικών σημάτων που προστατεύουν την ποιότητα και τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και αυστηρότερη νομοθετική προστασία των σημάτων αυτών.

– Υποστήριξη της ευρύτερης και ταχύτερης δυνατής εισαγωγής της πληροφορικής σε όλα τα στάδια της παραγωγής και εμπορίας.

– Ισχυρότεροι τελωνειακοί έλεγχοι, αλλά και σύσταση ενός συλλογικού οργάνου για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των απομιμήσεων και των προϊόντων «μαϊμούδων».

– Εμφαση στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της απελευθέρωσης των εισαγωγών και παροχή υποστήριξης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προς τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις περιοχές που θα πληγούν.

– Υιοθέτηση πιο ευέλικτων, διαφανών και αποτελεσματικών αμυντικών εμπορικών μηχανισμών ιδιαίτερα σε σχέση με τους ειδικούς όρους ένταξης της Κίνας στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου.

– Σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του κλάδου με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ε.Ε. και την τήρηση των συμφωνημένων κανόνων.

– Δημιουργία μιας ευρωμεσογειακής ζώνης ελευθέρου εμπορίου ιδιαίτερα για τα προϊόντα του κλάδου.

– Υιοθέτηση ενός συστήματος σήμανσης των προϊόντων που θα επιτρέπει στον καταναλωτή να αναγνωρίζει προϊόντα προερχόμενα από χώρες που δεν τηρούν βασικά εργασιακά δικαιώματα ή δεν σέβονται το περιβάλλον.

Οι προτάσεις αυτές κινούνται ακριβώς προς την κατεύθυνση που περιέγραψα πιο πάνω. Διαπνέονται από τη βασική αρχή ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να δημιουργεί τις συνθήκες και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις να μπορούν να αναπτυχθούν και να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό, έναν ανταγωνισμό όμως που θα διέπεται από κανόνες πραγματικής ισότητας ευκαιριών. Συγχρόνως, ευθύνη της πολιτείας είναι και η αρωγή των ομάδων εκείνων του πληθυσμού που θίγονται από τις συνεχείς αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή