Αντιμέτωπη με άδεια ταμεία θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με άδεια ταμεία θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουνό από κρυφές κρατικές δαπάνες θα πρέπει να αντιπετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. H ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στα δημοσιονομικά δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό.

Η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες έχει παύσει να δημοσιοποιεί στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. O λόγος είναι απλός και σχετίζεται με την πληρη εκτροπή που παρουσιάζουν οι κρατικές δαπάνες και αδυνατούν να καλύψει ακόμα και η ωραιοποίηση που επιχειρείται μέσω της δημιουργικής λογιστικής.

Ταμειακά προβλήματα

Προχθές όταν ο κ. Χριστοδουλάκης ρωτήθηκε σχετικά με το φαινόμενο της καθυστέρησης της δημοσιοποίησης των στοιχείων απάντησε με χιουμοριστική διάθεση, αλλά χωρίς να πει απολύτως τίποτα. H νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, τα οποία εκτός των άλλων θα έχουν και έντονο ταμειακό χαρακτήρα. Οι καταβολές αυξήσεων, σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και οτιδήποτε άλλο υποσχέθηκε προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση, δεν γίνονται από ανθηρά ταμεία. Αντίθετα γίνονται από ασθμαίνοντα ταμεία και προέρχονται από δανεισμό, για τον οποίο τίποτα δεν έχει αναφέρει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Και επειδή οι πληρωμές όλων αυτών θα συνεχίσουν να γίνονται, το ζήτημα είναι πως θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από υγιείς πόρους, που δεν θα προέρχονται από δανεισμό.

Το θεωρητικό κείμενο με το βαρύγδουπο τίτλο «Χάρτα Σύγκλισης» που εμφάνισε η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ουδεμία πρόβλεψη έχει σχετικά με το θέμα της εξεύρεσης πόρων.

Στις τσέπες λίγων…

Η «Χάρτα» εμφανίζει ως φάρμακο που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις υποσχέσεις την αύξηση του ΑΕΠ, που άγγιξε το 4,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2003, όπως μας πληροφόρησε προχθές η ΕΣΥΕ. Καλά γνωρίζει ο κ. Χριστοδουλάκης (και ίσως θα πρέπει να μάθει και ο κ. Παπανδρέου) ότι η αύξηση του ΑΕΠ από μόνη της δεν αρκεί για να ικανοποιηθούν τα υπεσχημένα.

Το ΑΕΠ σε ένα πολύ μεγάλο μέρος, μεγενθύνεται και εξαιτίας των εισροών των κοινοτικών πόρων κατευθύνονται κυρίως στα μεγάλα έργα, δηλαδή στις τσέπες κάποιων ελαχίστων ατόμων. Ετσι παρουσιάζεται και η σοβαρή αντίφαση η Ελλάδα από τη μία να εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και από την άλλη οι Ελληνες να αισθάνονται κάθε χρόνο φτωχότεροι.

Με λίγα λόγια η ανάπτυξη των αριθμών δεν διαχέεται στην κοινωνία, όπως θέτει ως προυπόθεση η «Χάρτα Σύγκλισης», που γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι δεν αναπαριστά ρεαλιστικές δυνατότητες της οικονομίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει περί τον Ιούνιο στην σύνταξη και υποβολή νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, εφόσον πριν κάνει γενική απογραφή των όσων παραλάβει. Ρητορικό αλλά ουσιαστικό είναι το ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία έχει αντιληφθεί το μέγεθος των ανισορροπιών που υπάρχει κάτω από το χαλί;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή