Τι πρέπει να προσέξουν εφέτος στη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης οι ιδιοκτήτες

Τι πρέπει να προσέξουν εφέτος στη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης οι ιδιοκτήτες

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, αφού το πληροφορικό σύστημα TAXIS θα εντοπίζει αυτόματα κατά τη διαδιακασία της εκκαθάρισης τα λανθασμένα στοιχεία. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δηλώσουν ανύπαρκτους ΑΦΜ ιδιοκτητών ή δεν δηλωθούν τα εισοδήματα από ενοίκια, θα εντοπίζονται αυτομάτως κατά την εκκαθάριση και η δήλωσή τους θα επιστρέφεται στη ΔΟΥ όπου ανήκουν, προκειμένου να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης του 2004 και να συμπληρώσουν τους απαραίτητους κωδικούς των σχετικών εντύπων.

Ειδικότερα:

1. Θα συμπληρωθεί το έντυπο Ε2 (μισθώματα ακινήτων). Στο έντυπο αυτό θα δηλωθούν αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που ενοικιάζονται, τα στοιχεία του ενοικιαστή και τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το προηγούμενο έτος.

2. Θα συμπληρωθεί ο πίνακας Ε που βρίσκεται στη δεύτερη σελίδα του βασική εντύπου Ε1.

3. Στον παραπάνω πίνακα Ε έχει προστεθεί ο κωδικός 741-742 που αφορά όσους έχουν αποκτήσει εισόδημα από επίταξη ακινήτων ή εκμίσθωση ακινήτων από την εταιρία «Αθήνα 2004» και για το εισόδημα αυτό δεν έχει βεβαιωθεί τέλος χαρτοσήμου.

4. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης το ετήσιο τεκμαρτό ή καταβαλλόμενο μίσθωμα για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 2.

Βάση για το τεκμαρτό μίσθωμα της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας άνω των 200 τ.μ. αποτελούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτος. Σημειώνεται ότι ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο του 2001.

Κύρια κατοικία

5. Οι φορολογούμενοι με ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. δεν χρειάζεται να υπολογίσουν το τεκμαρτό μίσθωμα. Ο υπολογισμός του θα γίνει από το σύστημα TAXIS και θα ληφθούν υπόψη τα εξής στοιχεία:

α) Η επιφάνεια της κατοικίας στην οποία θα προστεθεί για τον υπολογισμό της αξίας το 20% της επιφάνειας των βοηθητικών χώρων, που είναι η αποθήκη και οι κλειστοί χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων (πάρκινγκ).

β) Η τιμή ζώνης για τις περιοχές όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ή η τιμή εκκίνησης για τις υπόλοιπες περιοχές.

γ) Ο διορθωτικός συντελεστής ο οποίος διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης ή εκκίνησης του ακινήτου.

δ) Ο συντελεστής παλαιότητας που κυμαίνεται από 0,60 έως 0,90 ανάλογα με το χρόνο κατασκευής του ακινήτου.

6. Βάσει της νομοθεσίας τεκμήριο αποτελεί το μίσθωμα (τεκμαρτό ή καταβαλλόμενο και πολλαπλασιασμένο επί 2) που αναλογεί στο σύνολο της επιφάνειας της κατοικίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο των 200 τ.μ. Αν η κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. είναι μισθωμένη, τεκμήριο αποτελεί το ετήσιο ενοίκιο που πλήρωσε η οικογένεια πολλαπλασιαζόμενο επί 2.

7. Απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και το συμπληρωματικό φόρο το τεκμαρτό μίσθωμα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας που γίνεται από γονέα προς τέκνο ή αντίστροφα (από τέκνο προς γονέα).

Εξοχικό

8. Τεκμήριο διαβίωσης αποτελεί και το ετήσιο τεκμαρτό ή καταβαλλόμενο μίσθωμα για δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 2. Το τεκμαρτό μίσθωμα μιας ή περισσοτέρων εξοχικών κατοικιών υπολογίζεται σε καθεμία από αυτές για τρεις μήνες το έτος. Αν ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν έχουν στην κατοχή ή στην κυριότητά τους ή έχουν μισθώσει περισσότερα ακίνητα με συνολική επιφάνεια άνω των 150 τ.μ., τα οποία χρησιμοποιούνται από αυτούς ως δευτερεύουσα κατοικία, τότε για τον υπολογισμό του τεκμαρτού μισθώματός τους λαμβάνονται υπόψη όλες οι μισθωμένες ή ιδιοκατοικούμενες δευτερεύουσες κατοικίες. Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού δεν λαμβάνεται υπόψη η τεκμαρτή δαπάνη για δευτερεύουσα κατοικία με επιφάνεια μέχρι 150 τ.μ. που βρίσκεται σε χωριό ή πόλη με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους και η οποία περιήλθε στον φορολογούμενο ή τη σύζυγό του από κληρονομιά, προίκα ή γονική παροχή, εκτός από τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουριστικοί τόποι.

9. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαμερίσματα τα οποία δεν ενοικιάζονται θα πρέπει να αναγραφεί στο έντυπο Ε2 στη στήλη των στοιχείων του ενοικιαστή η λέξη «ΚΕΝΟ», ενώ θα πρέπει να συνυποβληθούν φωτοαντίγραφα των λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (άλλοι λογαριασμοί, κοινόχρηστα κ.λπ.) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό αυτό το διάστημα.

Δωρεάν παραχώρηση

10. Στις περιπτώσεις της δωρεάν παραχώρησης και της ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτων, η εφορία υπολογίζει τα τεκμαρτά μισθώματα πολλαπλασιάζοντας τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με συντελεστή 3,5%. Οι αντικειμενικές αξίες στις περιπτώσεις αυτές, υπολογίζονται όπως και στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις δωρεές και τις γονικές παροχές. Πολλαπλασιάζεται δηλαδή η τιμή ζώνης με τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και στη συνέχεια το γινόμενο που προκύπτει πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με ορισμένους συντελεστές που αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου (παλαιότητα, όροφος, τρόπος κατασκευής κ.λπ.).

11. Ολα τα εισοδήματα από ακίνητα αθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα που υπάρχουν από άλλες πηγές (μισθούς, συντάξεις κ.λπ.). Το συνολικό άθροισμα των εισοδημάτων υπόκειται σε φόρο με βάση την ισχύουσα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σε όλα τα εισοδήματα από ακίνητα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% για τα ακίνητα έκτασης μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα και με συντελεστή 3% για τα ακίνητα έκτασης μεγαλύτερης των 300 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή