ΑΘΕΑΤΗ ΟΨΗ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παλαιά ρήση, σύμφωνα με την οποία η στατιστική είναι σαν το μαγιό μπικίνι, δηλαδή αποκαλύπτει πολλά αλλά όχι τα επίμαχα σημεία, δεν ισχύει πλέον. H λειτουργία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ανοίγει νέους ορίζοντες. H στατιστική δεν κρύβει μόνον τα επίμαχα σημεία, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. O γενικός γραμματέας της υπηρεσίας κ. N. Καραβίτης, πέτυχε ένα μοναδικό θαύμα και το μόνο που μένει είναι να του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ. Ετσι, θα μάθει η παγκόσμια κοινότητα πώς γίνεται να έχουμε αύξηση ρεκόρ στο ΑΕΠ, ενώ τα περισσότερα στοιχεία που το διαμορφώνουν εμφανίζουν στασιμότητα ή και πτώση. Κι όμως, όλα γίνονται αν υπάρχει καλή θέληση. H τελευταία ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν 5%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων είκοσι ετών, το ανώτερο στην Ευρωζώνη!

Η χαρά μας όμως έμενε μετέωρη γιατί δεν προκύπτει πώς δημιουργείται η άνθηση αυτή. H βιομηχανική παραγωγή δεν αυξάνεται με ανάλογο ρυθμό, αλλά αυτό το ξεπεράσαμε επειδή είμαστε τουριστική χώρα. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι της Αττικής μας προσγείωσαν. Το 2003, η πτώση της πληρότητας σε όλες τις κατηγορίες ήταν 11,5%. Αλλά και οι ξενοδόχοι στην υπόλοιπη χώρα εμφανίζουν πτώση των εισπράξεων σε μια χρονιά που αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας. Ας δεχθούμε όμως ότι όλοι, είναι αναξιόπιστοι. Μόνον η Στατιστική Υπηρεσία έχει αξιοπιστία στη χώρα αυτή. Σύμφωνα, λοιπόν με την υπηρεσία αυτή, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η αύξηση του ΑΕΠ είναι 5%, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.Το πολυσέλιδο δελτίο Τύπου δεν αναφέρει τη μεταβολή του ΑΕΠ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος…

Ωστόσο, διαβάζοντας με μεγαλύτερη προσοχή το σχετικό δελτίο Τύπου διαπιστώνει κανείς ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η τελική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο. Βεβαίως, θα πείτε, αλλά μπορεί να αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι επενδύσεις. Λάθος. H αύξηση των επενδύσεων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο είναι μόλις 0,2%. Προφανώς αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι εξαγωγές, θα υποθέσει κανείς. Πάλι λάθος. Οι εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς μειώθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο. Τι αυξήθηκε τόσο πολύ ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της χώρας; Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2%.

Ετσι καταλήγουμε στην Καραβίτειον θεωρία για την ανάπτυξη, που πράγματι αξίζει το βραβείο Νόμπελ. Σύμφωνα μ’ αυτήν η ανάπτυξη μιας οικονομίας είναι ανεξάρτητη απο τη μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής, τα έσοδα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, από την κατανάλωση ακόμα και τις επενδύσεις. H ανάπτυξη μιας οικονομίας προκύπτει από τις στατιστικές λαθροχειρίες που διαμορφώνουν ειδυλλιακή ατμόσφαιρα ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο.

Πολλές γενιές οικονομολόγων έκαναν καριέρα προτείνοντας τρόπους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κανείς δεν σκέφθηκε να διαμορφώσει προσωπικά τους αριθμούς που ανακοινώνονται και να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες των προϊσταμένων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή