Στις διαπραγματεύσεις και το Σύνταγμα

Στις διαπραγματεύσεις και το Σύνταγμα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομως τις διαπραγματεύσεις θα περιπλέξει και μια άλλη παράμετρος. Πρόκειται για την ταυτόχρονη διαπραγμάτευση για το Σύνταγμα της Ευρώπης. Είναι ήδη σαφές ότι για τη Γερμανία, η καλή συμπεριφορά κρατών όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία στο θέμα του Συντάγματος, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση της δικής της καλής συμπεριφοράς στο θέμα του προϋπολογισμού. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως τόσο οι Ισπανοί όσο και οι Πολωνοί έχουν αρχίσει να κατανοούν πλήρως τη θέση τους και ετοιμάζονται για μια διαπραγμάτευση με το Βερολίνο κάπως πιο παραγωγική από εκείνη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όταν μοναδική επιχειρηματολογία τους ήταν η λέξη «όχι». Μάλιστα ο παραλογισμός της αρχικής θέσης των δύο, καθιστά εξαιρετικά… λογική την υπόθεση, ότι η στάση τους στη Διακυβερνητική Διάσκεψη είχε ακριβώς ως στόχο να εκμαιεύσουν ανταλλάγματα στη μάχη του προϋπολογισμού.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η έκβαση της διπλής μάχης Σύνταγμα-προϋπολογισμός θα είναι απαραίτητα θετική για την Ελλάδα. Τα δύο μεγάλα στρατόπεδα, οι Γερμανοί με τους Γάλλους από τη μία πλευρά και οι Ισπανοί με τους Πολωνούς από την άλλη, δίνουν και θα δώσουν τη μάχη με τους δικούς τους όρους και για δική τους ωφέλεια. Το να αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού η Μαδρίτη ή η Βαρσοβία, έναντι παραχωρήσεων στο Σύνταγμα, επ’ ουδενί σημαίνει ότι από τις όποιες παραχωρήσεις αυτές (που πολύ απλά θα είναι αυξημένα κονδύλια) θα ευεργετείται και η Ελλάδα. Αντιθέτως, μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να αποβούν εις βάρος της καθώς, εκ των πραγμάτων, όσο μεγαλύτερα ανταλλάγματα εξασφαλίσουν οι δύο, τόσο μικρότερα θα είναι εκείνα που θα απομένουν για χώρες όπως η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή