Αυξάνονται από 4% έως 10% οι διαδοχικές συντάξεις

Αυξάνονται από 4% έως 10% οι διαδοχικές συντάξεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ΦΕΚ 48/A/12.02.2004, ο νέος ασφαλιστικός νόμος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (N.3232) «Θέματα κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις». Ο νέος νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Νέο τρόπο υπολογισμού των διαδοχικών συντάξεων Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο νέος τρόπος προκαλεί αύξηση από 4% έως10%.

– Επιτάχυνση (θεωρητικά) της έκδοσης των διαδοχικών συντάξεων από 1 – 2 χρόνια, σε 6 – 8 μήνες.

-Ειδικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

– Δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25 έτη ασφάλισης για τις μητέρες ανάπηρων τέκνων (με ποσοστό αναπηρίας 80%).

– Επέκταση των δικαιωμάτων αναπήρων πολεμικής περιόδου και στους αντίστοιχους χρόνους της ειρηνικής περιόδου.

– Νέο, ευοϊκότερο καθεστώς ασφάλισης συγγραφέων.

– Ενταξη στην ασφάλιση του ΟΓΑ όλων των επ’ αμοιβή απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα.

– Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

– Δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων με Τράπεζες, για να εξοφλούν οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ευελιξία τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ.

– Ενσωμάτωση του ποσού της ΑΤΑ στους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

-Εφαρμογή και στους αυτοαπασχολούμενους όλων των ευνοϊκών θετικών διατάξεων που είχαν θεσπιστεί με την αρχική ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους μισθωτούς (π.χ. συνταξιοδότηση με 37 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, λήψη σύνταξης με 11½ χρόνια ασφάλισης στο 65ο έτος ηλικίας).

-Για πρώτη φορά, για φοιτητές και σπουδαστές, που κάνουν πρακτική άσκηση για τέσσερις μήνες το χρόνο, οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, αν οι φοιτητές και σπουδαστές (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ και ΤΕΕ) είναι έμμεσα ασφαλισμένοι στους γονείς τους.

-Πρόσωπα που φυλακίστηκαν με αποφάσεις στρατοδικείων κατά το χρόνο πριν από την 21.4.67 με την κατηγορία συμμετοχής σε πράξεις που είχαν σχέση με τα κοινωνικά τους φρονήματα, μπορούν να αναγνωρίσουν το χρόνο φυλάκισης ως συντάξιμο.

– Επέκταση και στους νέους δικηγόρους (ασφαλισμένους μετά την 1η.1.1993) της υποχρέωσης του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και φυσικών προσώπων, να καταβάλουν στο Ταμείο Νομικών και το Πρόνοιας, ποσοστό 2/3 της ασφαλιστικής εισφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή