Σήμα κινδύνου η χρεοκοπία χρηματιστηριακής εταιρείας

Σήμα κινδύνου η χρεοκοπία χρηματιστηριακής εταιρείας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική περίπτωση ή μήπως πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου; Το ερώτημα αυτό προκαλεί ρίγη ανησυχίας στη Σοφοκλέους από χθες, οπότε έγινε γνωστή η χρεοκοπία και ανάκληση της αδείας της χρηματιστηριακής εταιρείας Rate Capital, η οποία ελέγχεται από τον κ. K. Δαλαμάνη και μέλη της οικογενείας του. Προηγήθηκε η απόφαση των μετόχων της εταιρείας να την διαλύσουν, αλλά και αυξημένες αγορές μετοχών. H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι οι συναλλαγές αυτές είχαν κάλυψη με εγγυητικές τραπεζών, αλλά κανείς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αν υπάρχουν «ανοίγματα» που δεν μπορούν να καλυφθούν και σε ποιο ύψος. Πάντως, όσον αφορά στο σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών, δεν φαίνεται να προκύπτει προς το παρόν κίνδυνος.

Η Rate Capital έχει πελατολόγιο αποτελούμενο από 4.000 κωδικούς, εκ των οποίων ενεργοί θεωρούνται 350 με 400. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση των εποπτικών αρχών που πίεζαν τους μετόχους για αύξηση κεφαλαίου. Επιπλέον, περίπου δέκα χρηματιστηριακές εταιρείες εκτιμάται ότι κινούνται σε επισφαλές έδαφος, με συνέπεια να θεωρείται ότι είναι δυσχερής η συνέχιση της λειτουργίας τους. Στην πραγματικότητα, όμως, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός χρηματιστηριακών εταιρειών, που πιθανότατα υπερβαίνουν τις 40 στο σύνολο των 87 που λειτουργούν, βρίσκονται διαρκώς σε ζώνη ασφυξίας. Κι αυτό επειδή έχουν πολύ μικρό μερίδιο των συναλλαγών και τα έσοδά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους.

Σημειώνεται ότι το 2003 οι δέκα πρώτες σε συναλλαγές χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν συνολικά μερίδιο 63% της αγοράς, ενώ το 2000 το μερίδιο των «δέκα μεγάλων» ήταν μόλις 39,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή