Προτεραιότητα για τη Ν.Δ. η ίδρυση υπουργείου Τουρισμού και η αναδιοργάνωση του EOT

Προτεραιότητα για τη Ν.Δ. η ίδρυση υπουργείου Τουρισμού και η αναδιοργάνωση του EOT

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται ο τουρισμός για τη Νέα Δημοκρατία που παρουσίασε το πρόγραμμά της για τον κλάδο κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του κόμματος στην Πάτρα.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού βουλευτής Ευβοίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η απουσία τουριστικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στη μείωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος κατέγραψε στην περίοδο 2002-2003 μεγάλες απώλειες εσόδων της τάξης των 2 δισ. ευρώ. O κ. Λιάσκος, αναλύοντας τα μέτρα που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι θα ιδρύσει υπουργείο Τουρισμού με ταυτόχρονη ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ως εκτελεστικού βραχίονα του υπουργείου. Οπως επεσήμανε ο βουλευτής Ευβοίας, η κυβέρνηση κάλυπτε μέχρι σήμερα την ανεπάρκειά της με αορίστως επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες επιθυμιών και οραμάτων που στην πράξη αποδεικνύονται «κούφια λόγια» που προκαλούν τη δικαιολογημένη οργή των τουριστικών επιχειρηματιών οι οποίοι βλέπουν τον τουρισμό να καταρρέει.

μείωση γραφειοκρατίας

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και ο καθορισμός σαφών και αντικειμενικών κριτηρίων βάσει των οποίων θα εκδίδονται οι βίζες Σένγκεν στα προξενεία χωρών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (Ρωσία, Κίνα, Χώρες Ανατολικής Ευρώπης), η θέσπιση θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση έργων τουριστικής υποδομής, όπως είναι οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, τα αθλητικά κέντρα, τα συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα και τα θεματικά πάρκα, καθώς και η αξιοποίηση με διαφανείς διαδικασίες της δημόσιας περιουσίας που ελέγχεται από την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.».

Προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα προβλέπεται μεταξύ άλλων η απαλλαγή των ιδιοκτητών των ενοικιαζόμενων δωματίων από την υποχρέωση υπαγωγής στο TEBE από τη στιγμή που ασφαλίζονται σε άλλο κύριο Ταμείο, η μείωση των τελών χρήσης αεροδρομίων για πτήσεις charter κατά τη χειμερινή περίοδο προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανάπτυξης χειμερινού τουρισμού και η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής φόρου υπέρ OTA για έκδοση έντυπων διαφημιστικών φυλλαδίων από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπεται η κατάρτιση νέου ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Νόμου.

εκσυγχρονισμός

Ο νέος Νόμος θα συμβάλει μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων (τουριστικά γραφεία, σκάφη αναψυχής, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κ.λπ.), στη δημιουργία νέων κλινών σε παραμεθόριες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η Θράκη και τα μικρά νησιά του Αιγαίου, στην αντικειμενικοποίηση και απλούστευση του συστήματος αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων και στην επιδότηση με υψηλό ποσοστό των έργων που συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της απασχόλησης και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το τελευταίο κίνητρο θα έχει οριζόντια εφαρμογή σε όλη τη χώρα και θα χορηγείται τόσο για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων όσο και για τη δημιουργία νέων μονάδων.

Οσον αφορά στον EOT θα έχει την ευθύνη του επικοινωνιακού σχεδιασμού και της προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενώ θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία μικτών εταιρειών προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού με τη συμμετοχή των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τουριστικών επιχειρηματιών. Επίσης, βαρύτητα θα δοθεί στην άμεση ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και στον καθορισμό χρήσεων γης για όλες τις τουριστικές περιοχές, αποκλείοντας καταχρηστικές παραχωρήσεις και καταπατήσεις γης ώστε να διαφυλαχθούν επαρκώς οι ευαίσθητοι τουριστικοί πόροι (παραλίες, υδάτινοι πόροι, δασικές εκτάσεις, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή