Το χρονικό του σκανδάλου των ξενοδοχείων της Ρόδου

Το χρονικό του σκανδάλου των ξενοδοχείων της Ρόδου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθετες μένουν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης για τις μεθοδεύσεις στις οποίες προέβησαν προκειμένου να νομιμοποιήσουν με αποφάσεις τους τη λειτουργία δύο αυθαίρετων ξενοδοχείων «Ατλάντικα Beach Resort» και «Ατλάντικα» στη Ρόδο πουλώντας ακόμη και έκταση του Δημοσίου, ενώ στο μεταξύ είχε παρέμβει η Εισαγγελία Ρόδου απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος τόσο εναντίον του ιδιοκτήτη όσο και άλλων δημόσιων λειτουργών.

Εισαγγελική έρευνα

Οπως αποκάλυψε χθες η «K», η εισαγγελική έρευνα πέραν των ενεργειών που ήδη έχουν δρομολογηθεί επεκτείνεται στην αναζήτηση και πολιτικών ευθυνών για τις συνθήκες έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης (των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών N. Χριστοδουλάκη, του υφυπουργού του Απ. Φωτιάδη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου) στις 2 Απριλίου 2003 σύμφωνα με την οποία παραχωρήθηκε έκταση 2,5 στρεμμάτων στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου κ. N. Νικολαΐδη έναντι του ποσού των 125.000 ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις. Χθες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσουν την ενέργεια των προϊσταμένων τους επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τη νομιμότητα της απόφασης. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για τη νομιμότητα του αποχαρακτηρισμού του ρέματος που υπήρχε στην εν λόγω έκταση προκειμένου να πωληθεί στον ξενοδόχο. Ωστόσο, δείχνουν να αγνοούν δύο έγγραφα της Διεύθυνσης Υποδομών Τεχνικών Εργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου. Στο μεν πρώτο, με ημερομηνία 31 Μαΐου 2002, αναφέρεται ότι «από την αυτοψία της υπηρεσίας μας διεπιστώθη επέμβαση υπό αγνώστων σε μας στα πρανή της παλαιάς κοίτης (του ρέματος) και επίθεση χωμάτων επ’ αυτής και η υπηρεσία μας θα προβεί προς τούτο στις δέουσες ενέργειες». Στις 6 Ιουνίου του 2002 η ίδια υπηρεσία κατόπιν νέας αυτοψίας διαπιστώνει ότι «έχουν γίνει επεμβάσεις με απόθεση χωμάτων, ενώ αυτήν τη στιγμή εκτελούνται και οικοδομικές εργασίες εντός της κοίτης του».

Διώξεις

Ας δούμε όμως και μια άλλη διάσταση της υπόθεσης. Δεν γνώριζαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών N. Χριστοδουλάκης ο υφυπουργός του κ. Απ. Φωτιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Γεωργακόπουλος όταν έβαζαν την υπογραφή τους πουλώντας στο ξενοδοχείο «Ατλάντικα» έκταση του Δημοσίου ότι 3 μήνες πριν είχαν ασκηθεί διώξεις από την Εισαγγελία Ρόδου για ένα κακούργημα και επτά πλημμελήματα σε βάρος του ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας και κατά άλλων 15 εμπλεκομένων στελεχών, υπαλλήλων και μηχανικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της πολεοδομίας; Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες αφορούσαν απιστία, παράβαση καθήκοντος, κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας χωρίς άδεια και κατάληψη δημόσιας έκτασης. Και βέβαια το κατηγορητήριο δεν μένει εκεί, καθώς η Εισαγγελία Ρόδου προχωρώντας την έρευνα πέρυσι τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, αντίστοιχα, άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις έπειτα από στοιχεία που προέκυψαν κατά παντός υπευθύνου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου «Ατλάντικα» και κατά παντός υπευθύνου δημόσιου λειτουργού στην υπηρεσία Πολεοδομίας της Νομαρχίας Δωδεκανήσου της Διεύθυνσης Τουρισμού και της Υπηρεσίας ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για απάτη αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του Δημοσίου και για ηθική αυτουργία στην πράξη απάτης αντίστοιχα.

Επίσης, ποιος υπουργός θα έβαζε την υπογραφή παραχωρώντας μια έκταση του Δημοσίου σε ένα ξενοδόχο που εκείνη την περίοδο, τον Απρίλιο του 2003, του επεβλήθη πρόστιμο από την Πολεοδομία ύψους 2,8 δισ. δρχ. για το ένα εκ των δύο ξενοδοχείων του που κρίθηκε αυθαίρετο και στη συνέχεια του επεβλήθη πρόστιμο ύψους 2,3 δισ. δρχ. για τον ίδιο λόγο για την όμορη ξενοδοχειακή του μονάδα;

Παρεμβάσεις

Πάντως, οι υπουργικές παρεμβάσεις δεν τελειώνουν εδώ για τη σκανδαλώδη υπόθεση των αυθαίρετων ξενοδοχείων της Ρόδου. Και αυτό γιατί, μόλις 9 ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου 2003 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλος υπογράφει απόφαση με την οποία εντάσσει την περιοχή Κολύμπια της Ρόδου που βρίσκονται τα αυθαίρετα ξενοδοχεία στις περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης. Τι θα σήμαινε όμως αυτή η απόφαση για τον ξενοδόχο. Θα μπορούσε να επιχειρήσει τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στα ξενοδοχεία του με την προϋπόθεση ότι θα είχε έκταση 50 στρεμμάτων. Την έκταση αυτή είχε, σχεδόν, συμπληρώσει με την προγενέστερη απόφαση των 3 υπουργών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης φέρεται να αποστασιοποιείται από τις όποιες ευθύνες δύναται να του καταλογιστούν επικαλούμενος σχετικά έγγραφα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το «σίριαλ» των υπουργικών παρεμβάσεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση ολοκληρώνεται με τη φωτογραφική διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ιαματικού τουρισμού που υπογραφόταν από τον υπουργό Ανάπτυξης A. Τσοχατζόπουλο και υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών N. Χριστοδουλάκη και αποσύρθηκε τελευταία στιγμή υπό το βάρος τότε των αποκαλύψεων της υπόθεσης του Πόρτο Καρράς. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, λύνονταν όλα τα «προβλήματα» του ξενοδόχου, καθώς θα μπορούσε να νομιμοποιήσει το σύνολο των αυθαιρεσιών στα ξενοδοχεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή