ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό το μενού της Σαρακοστής

«Τσιμπημένο» θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς πολλά από τα προϊόντα που θα «φιλοξενήσει» έχουν ακριβύνει σημαντικά σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει εικόνα για τα επίπεδα που θα κινηθεί η παραδοσιακή λαγάνα. Πάντως η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών συνέστησε στα μέλη της να μην υπερβεί η τιμή της λαγάνας τα περσινά επίπεδα, ήτοι 2,5 ευρώ το κιλό περίπου. Ειδικότερα, σχεδόν στα μισά από τα προϊόντα που πωλούνται ιδιαίτερα τη Σαρακοστή, καταγράφονται αυξήσεις ώς και 58,70% (πιπεριές). Ετσι λοιπόν φέτος τις ελιές ο καταναλωτής θα τις πληρώσει προς 5,94 ευρώ το κιλό από 3,82 ευρώ το κιλό πέρσι, τις κατεψυγμένες γαρίδες (Νο 3 και Νο 4) προς 14,9 ευρώ το κιλό από 11 ευρώ το κιλό περίπου, τις πίκλες 1,1 ευρώ από 0,85 ευρώ, την ταραμοσαλάτα 3,8 ευρώ το κιλό από 3,2 ευρώ ενώ τα φρέσκα κρεμμυδάκια θα κοστίσουν 1,9 ευρώ το κιλό από 1,78 ευρώ. O ταραμάς (κόκκινος) μέχρι στιγμής κοστίζει όσο και πέρσι, δηλαδή 3,5 ευρώ το κιλό. Φθηνότερα θα στοιχίσει ο χαλβάς η τιμή του οποίου διαμορφώνεται στα 2,96 ευρώ το κιλό από 4,68 ευρώ πέρσι, τα καλαμαράκια (κατεψυγμένα) που πωλούνται προς 1,89 ευρώ από 2,5 ευρώ, το χταπόδι (κατεψυγμένο) το οποίο κατά μέσο όρο κοστίζει 10 ευρώ από 12 ευρώ το κιλό πέρσι. Φθηνότερα μέχρι στιγμής φαίνεται να πληρώνει και το μαρούλι, που παρά τις πρόσφατες ανατιμήσεις κοστίζει 0,9 ευρώ το κιλό ενώ πέρσι είχε 1,45 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι συνεχίσθηκε και χθες η κούρσα ανόδου στα κηπευτικά καθώς παρατηρήθηκαν αυξήσεις από 1,60% ώς 13,75% ενώ φαίνεται ότι συγκρατούνται οι τιμές στα φρούτα.