«Νάρκη» Κουλούρη στην αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς

«Νάρκη» Κουλούρη στην αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική ένταση, αλλά κυρίως βαθιά αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ασφαλιστικής αγοράς και της ίδιας της εποπτικής αρχής, προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. K. Κουλούρη για επτά εταιρείες, που σύμφωνα με τη χαρακτηριστική του φράση πρέπει να «βάλουν άμεσα ζεστό χρήμα στα ταμεία τους». Οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, δημιούργησαν κλίμα έντασης στο ακροατήριο και θα μπορούσαν ίσως να αποδοθούν σε ατυχή χειρισμό, εάν ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν επέμενε κατ’ επανάληψιν στην τοποθέτησή του αυτή, επαναλαμβάνοντας με επιμονή ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει ζούγκλα η ασφαλιστική αγορά» και ότι «όποιος θέλει πιστοποιητικό φερεγγυότητας θα πρέπει να βάλει ζεστό χρήμα».

Αντιδράσεις

Η αντίδραση ήταν άμεση τόσο από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν κληθεί να μιλήσουν στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών όσο και από τους ίδιους τους εκπροσώπους των εταιρειών, που άκουγαν εμβρόντητοι τις σχετικές τοποθετήσεις. O ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Γ. Κώτσαλος έκανε λόγο για κλίμα που τραυματίζει τον κλάδο και τις υγιείς εταιρείες, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο μεγάλος ασθενής είναι το ίδιο το κράτος και ότι το πρόβλημα της ασφαλιστικής αγοράς είναι η μη εκπλήρωση του ρόλου της πολιτείας.

Οι διαμαρτυρίες, ωστόσο, που ακούστηκαν από το ακροατήριο δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την αποφασιστικότητα του υφυπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος υπεραμυνόμενος του τρόπου εποπτείας που ασκεί, έκανε λόγο για «ασφυκτικό έλεγχο τον οποίο έχει επιβάλει με τελεσίδικες μάλιστα ημερομηνίες σε επτά ασφαλιστικές εταιρείες», τα ονόματα των οποίων όμως, όπως δήλωσε, δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει. Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα, έκανε λόγο για «αετονύχηδες που εξαφανίστηκαν παίρνοντας τα λεφτά του κόσμου», αλλά από την άλλη διαβεβαίωνε ότι το μέτρο της ανάκλησης αδειών δεν ματαιώθηκε λόγω πολιτικού κόστους και ότι είναι το έσχατο μέτρο, το οποίο δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει εάν οι εταιρείες αυτές δεν ανταποκριθούν.

Η δημόσια τοποθέτηση του καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού για επτά εταιρείες με οξύ κεφαλαιακό πρόβλημα προκάλεσε όπως ήταν φυσικό έκπληξη στο ακροατήριο, αφού όπως είναι γνωστό το σύνολο των εταιρειών που ελέγχθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για τη χρήση του 2002, πήραν πιστοποιητικό φερεγγυότητας, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά μεγέθη ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών παραπέμπουν σε προβληματική κατάσταση. Το ερώτημα που άμεσα τέθηκε ήταν πώς είναι δυνατόν η αρμόδια διεύθυνση να χορηγεί πιστοποιητικά, όταν η πολιτική ηγεσία δηλώνει ότι επτά εταιρείες έχουν κεφαλαιακό πρόβλημα, ενώ ένα δεύτερο ερώτημα είναι πώς προστατεύεται ο ασφαλισμένος, όταν η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ακυρώνει το περιεχόμενο αυτών των πιστοποιητικών, που σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να είναι το πειστήριο της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι διαμαρτυρίες και τα σχόλια που ακούστηκαν επικεντρώθηκαν είτε σε προτροπές να δημοσιοποιήσει τα ονόματα είτε σε ερωτήματα για την αξιοπιστία των πιστοποιητικών, ενώ οι αντίστοιχες παρεμβάσεις των δύο βουλευτών της Ν.Δ. κ. Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου αντιμετωπίστηκαν με επιχειρήματα του τύπου «όχι πολιτικά υπονοούμενα στον Κουλούρη» και είχαν σαν κατακλείδα τη δήλωση «εγώ απολαμβάνω το γεγονός ότι η παρουσία μου προκαλεί πολιτικές εντάσεις, γιατί αυτό αποδεικνύει ότι δεν είμα flat»… για να αποχωρήσει αμέσως μετά, επικαλούμενος ανειλημμένη υποχρέωση.

Κλίμα αδιαφάνειας

Το απρόβλεπτο της εξέλιξης αυτής μονοπώλησε, όπως ήταν φυσικό, το κλίμα στη χθεσινή γενική συνέλευση, αλλά κυρίως συνέβαλε στο να συντηρείται το κλίμα αδιαφάνειας στην ασφαλιστική αγορά, αφού όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, οι προβληματικές εταιρείες είνα γνωστές και το βάρος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο το έχει η ίδια η πολιτεία. H ευθύνη αυτή μεταφέρεται πλέον στη νέα εποπτική αρχή που θα συγκροτηθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές και το σύνολο των ομιλητών χαιρέτισε την απόφαση αναβάθμισης της εποπτείας. Από την πλευρά της Ενωσης, ο κ. Γ. Κώτσαλος σημείωσε ότι η ψήφιση του νόμου αποτελεί δικαίωση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καλύψει ένα χρόνιο έλλειμμα ουσιαστικής εποπτείας, που είχε σαν αποτέλεσμα 45 ανακλήσεις αδειών εταιρειών από το 1982, όσες δηλαδή σε όλη την Ευρώπη συνολικά. H προστασία των καταναλωτών αποτελεί επίσης ένα πεδίο που δεν αφορά μόνο την πολιτεία, αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς όπως επισημάνθηκε οι μηχανισμοί αντιμετώπισης απάτης δεν πρέπει να αντικαθίστανται από σωρεία όρων και προϋποθέσεων στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με τη μορφή ψιλών γραμμάτων, τους οποίους η δικαιοσύνη καταρρίπτει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος επέμεινε στο θέμα της δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου που θα εποπτεύει το σύνολο των δραστηριοτήτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ότι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της εποπτικής θα διευρυνθεί με την εκπροσώπηση και του φορέα των διαμεσολαβούντων και ότι θα δει με θετικό πνεύμα τα αιτήματα του κλάδου για την παροχή φορολογικών κινήτρων, αλλά και τη συμμετοχή του δεύτερου πυλώνα στην κοινωνική ασφάλιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή