Αναδρομική αύξηση στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 4%

Αναδρομική αύξηση στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 4%

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των συντάξεων, στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών TEBE, TAE και ΤΣΑ που έχουν ενοποιηθεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αναδεικνύει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αναδρομική αύξηση των συντάξεων κατά 4% από 1.1.2004. Σύμφωνα με την απόφαση η οποία αναμένεται να συνυπογραφεί από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. N. Φαρμάκη, η κλίμακα των συντάξεων στο Ταμείο Εμπόρων, με την αύξηση του 4%, διαμορφώνεται οπως στον πίνακα.

Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, τα κατώτατα όρια συντάξεων, για τους προ του 1992 ασφαλισμένους καθορίζονται από 1.1.2004, στα εξής ποσά:

α) Στο ποσό των 402 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας με όλα τα επιδόματα μη συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησης για απόλυτη αναπηρία.

β) Στο ποσό των 363 ευρώ τον μήνα, η σύνταξη λόγω θανάτου, με όλα τα επιδόματα μη συμπεριλαμβανομένης και της προσαύξησης για απόλυτη αναπηρία.

Στο ΤΣΑ, με την αύξηση του 4% τα κατώτατα όρια συντάξεων, προκειμένου περί παλαιών ασφαλισμένων καθορίζονται σε 343 ευρώ τον μήνα για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και σε 288 ευρώ τον μήνα για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Το ποσό της βασικής μηνιαίας σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας, για τους συνταξιούχους αυτοκινητιστές, καθορίζεται σε 234 ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί σε 15 συντάξιμα έτη.

Στο TEBE, το ποσοστό των αυξήσεων (4%) θα υπολογιστεί επί των ποσών των καταβαλλομένων συντάξεων κατά την 31/12/2003.

Για τους παλαιούς ασφαλισμένους, τα κατώτατα όρια συντάξεων από 1/1/2004 καθορίζονται σε 343 ευρώ για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας και σε 288 ευρώ τον μήνα για τις συντάξεις λόγω θανάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή