Αποτυπώματα κρυφού χρέους στο ισοζύγιο

Αποτυπώματα κρυφού χρέους στο ισοζύγιο

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκροή καταθέσεων 7,6 δισ. ευρώ έδειξαν χθες τα στοιχεία του ισοζυγίου για το 2003, που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα κατευθύνθηκαν σε repos ή άλλες καταθέσεις στο εξωτερικό, αποτέλεσμα τόσο της ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και των αρνητικών επιτοκίων, που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Τα ίδια στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ακόμα ότι το 2003 αυξήθηκαν κατά 60% σε σχέση με το 2002 οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα. Τούτο αναδεικνύει ξεκάθαρα το πρόβλημα του «κρυφού χρέους» που μπορεί η κυβέρνηση να παριστάνει ότι αγνοεί, αλλά την ίδια στιγμή χρηματοδοτεί με αυξανόμενους όγκους κρατικών τίτλων.

Στη διάρκεια του 2003 τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν ξένοι επενδυτές ήταν αξίας 21,07 δισ. ευρώ, έναντι 13,1 δισ. ευρώ του 2001.

H αύξηση του όγκου των ομολόγων πιστοποιεί ακριβώς τις μεγαλύτερες ανάγκες, που πρέπει να χρηματοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο, ανεξάρτητα από το τι παραδέχονται και υποστηρίζουν τα στελέχη του. Περί των χρεών πάντως μαρτυρούν με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο οι υψηλές δανειακές ανάγκες, του δημοσίου που αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Την πραγματικότητα του υψηλού χρέους που οδηγεί σε μεγάλο δανεισμό καταγράφουν επίσης και οι πληρωμές τόκων, που κάνει το ελληνικό δημόσιο στους ξένους αγοραστές ομολόγων. Το 2003 οι συγκεκριμένες πληρωμές ανήλθαν στα 3,99 δισ. ευρώ, από 3,4 δισ. ευρώ, που ήταν το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή