Υψηλές οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών

Υψηλές οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποτιμήσεις σημαντικά υψηλότερες των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Οπως προκύπτει από ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο που πραγματοποίησε η MarfiHellenic ΑΧΕΠΕΥ και με βάση τα αναμενόμενα κέρδη για τη χρήση του 2003 το μέσο P/E των μετοχών των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Emporiki Bank, EFG Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς) διαμορφώνεται στο 18,2.

Την ίδια στιγμή, το μέσο P/E των μετοχών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών όπως η ABAmro, η Bnp Paribas, η Societe Generale, η UBS, η HSBC Holdings, η Barclays κ.ά. διαμορφώνεται στο 14,7.

Το μέσο P/E των πέντε ελληνικών τραπεζών είναι κατά 24% υψηλότερο των ευρωπαϊκών τραπεζών που εξετάζονται στην ανάλυση της Marfin, στοιχείο που δημιουργεί προβληματισμό.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι για την ιδιαίτερα υψηλή τιμή του P/E των εγχωρίων τραπεζών καταλυτική είναι η (αρνητική) συμβολή της Εμπορικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της MarfiHellenic το P/E (βάσει των εκτιμήσεων της Μarfiγια τα κέρδη του 2003), της Εμπορικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο 27,4, τιμή σχεδόν υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού P/E. Αντίθετα, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται «πιο κοντά» στο ευρωπαϊκό P/E, με την Εθνική να εμφανίζει το πλέον -μεταξύ των ελληνικών τραπεζικών μετοχών- δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E).

H εικόνα των P/E παραμένει αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες και για τη διετία 2004 – 2005. Τα P/E βάσει των εκτιμήσεων της Μarfiγια τα κέρδη 2004 – 2005 διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στο 16,1 το 2004 για τις τέσσερις εγχώριες τραπεζικές μετοχές και στο 12,5 για τις ευρωπαϊκές. Το 2005 διαμορφώνεται αντίστοιχα σε 14,3 και 11 για τις εγχώριες και ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι ελληνικές τράπεζες υστερούν και στο δείκτη τιμή προς λογιστική αξία (P/BV), ωστόσο η απόσταση από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό δείκτη είναι αισθητά μικρότερη. Το μέσο P/BV των πέντε ελληνικών τραπεζών είναι κατά 13% υψηλότερο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού.

Συγκεκριμένα, για τη χρήση του 2003 το μέσο P/BV των εγχωρίων τραπεζών διαμορφώνεται στο 2,5 έναντι 2,2 των ευρωπαϊκών. Εδώ τα στοιχεία εμφανίζονται ελκυστικά για την Εμπορική. H μετοχή της Εμπορικής διαπραγματεύεται με τον πλέον ελκυστικό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,6 ενώ ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 1,9. Αντίθετα η Alpha Bank εμφανίζεται ως η πλέον υπερτιμένη με το σχετικό δείκτη να φτάνει το 3,5.

Εντυπωσιακή πορεία

Εκεί που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κερδίζουν τις εντυπώσεις είναι στις χρηματιστηριακές αποδόσεις τους. Οι τράπεζες αποτέλεσαν το σηματωρό της ανάκαμψης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη βελτίωση της ψυχολογίας και εν γένει του κλίματος.

Το 2003 οι μετοχές των τραπεζών αποκόμισαν ετνυπωσιακά κέρδη. H μετοχή της Alpha Bank κατόρθρωσε να υπερδιπλασιάσει την τιμή της, ενώ ακολούθησαν με κέρδη 69% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με 63% η Πειραιώς και η Τράπεζα της Ελλάδος και με 50% η Γενική Τράπεζα.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 38% αποκόμισαν ακόμα η μετοχή της Εμπορικής και της EFG Eurobank – Εrgasias.

Δυναμικό είναι το χρηματιστηριακό ξεκίνημα και το νέο έτος. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα (κλείσιμο 17 Φεβρουαρίου) η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει ενισχυθεί κατά 30%, της Γενικής Τράπεζας κατά 17%, της Εμπορικής κατά 14%, της Εθνικής κατά 11% και της Τράπεζας Αττικής κατά 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή