Δεκαπέντε ερωτήσεις – απαντήσεις για υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά

Δεκαπέντε ερωτήσεις – απαντήσεις για υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 8 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2004 οι φορολογούμενοι που επιλέξουν το Διαδίκτυο. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει περισσότερες από 300.000 φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν μέσω του Διαδικτύου, γεγονός που σημαίνει την γρήγορη εκκαθάριση και αποστολή των σημειωμάτων στους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι που θα αποφασίσουν φέτος να υποβάλουν τις δηλώσεις μέσω του Διαδικτύου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής που θα βρουν στη διεύθυνση www. taxisnet. gr. Σε πέντε μέρες (από την ημέρα συμπλήρωσης της αίτησης) θα έχουν πιστοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Οσοι αποφασίσουν να εγγραφούν θα πρέπει να πληκτρολογήσουν ελάχιστα πληροφοριακά στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, διεύθυνση και e mail).

Σημειώνεται, ότι οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την ηλεκτρονική υποβολή θα τύχουν σημαντικών διευκολύνσεων όπως για παράδειγμα γρήγορη επιστροφή του φόρου και επιπλέον έκπτωση 2,5%.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση ανέρχεται στο 2,5% του φόρου και μέχρι του ποσού των 118 ευρώ (40.000 δρχ.) για όσους φορολογούμενους θα λάβουν από την εφορία χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και καταβάλλουν τον φόρο σε δόσεις.

Οσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί εφάπαξ θα τύχουν μεγαλύτερης έκπτωσης, καθώς θα υπολογιστεί και η ισχύουσα έκπτωση του 2,5%. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να τύχουν έκπτωσης μέχρι και 5% επί του οφειλόμενου φόρου.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα τους επιστραφεί ο φόρος μέσα σε 15 ημέρες εφόσον βέβαια το ποσό της επιστροφής δεν ξεπερνά τις 500.000 δρχ. όπου και διενεργείται επανέλεγχος των δηλούμενων στοιχείων.

Σημειώνεται ότι οι πύλες του Διαδικτύου για την εγγραφή των ενδιαφερομένων έχουν ανοίξει, ενώ όσοι έχουν υποβάλει και στο παρελθόν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους δεν χρειάζεται να κάνουν εκ νέου πιστοποίηση εγγραφής.

Η «K» παρουσιάζει σήμερα τα συχνότερα υποβαλλόμενα ερωτήματα και τις αντίστοιχες απαντήσεις σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

1. Ποιοι μπορούν να εγγραφούν για να υποβάλουν δήλωση με τη χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας;

Ολα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και είναι υπόχρεοι σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

2. Πώς μπορεί να εγγραφεί κάποιος στην υπηρεσία;

Μπορεί μέσω ασφαλούς σύνδεσης στη σχετική ιστοσελίδα που βρίσκεται στη διεύθυνση https:// www.taxisnet.gr/web/ και επιλέγοντας στη συνέχεια την επιλογή Εγγραφή. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, δεν χρειάζεται να ξανακάνουν αίτηση εγγραφής στο εισόδημα.

3. Μπορεί να εκτυπωθεί το περιεχόμενο της δήλωσης πριν από την υποβολή;

Μπορεί να εκτυπωθεί όταν εμφανίζεται ολόκληρη για επιβεβαίωση και πραγματοποίηση τυχών αλλαγών και συμπληρώσεων, χρησιμοποιώντας την επιλογή εκτύπωσης (Print) που διαθέτει το πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet.

4. Τι συμβαίνει αν στη λίστα των ΔΟΥ κατά την εγγραφή δεν εμφανίζεται αυτή στην οποία ανήκει ο υπόχρεος;

Σε αυτήν την περίπτωση είτε ο υπόχρεος ανήκει σε ΔΟΥ που δεν είναι ενταγμένοι στο TAXIS είτε ανήκει σε ΔΟΥ που εντάχθηκε πρόσφατα στο TAXIS. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να ξαναδοκιμάσει μετά από λίγες ημέρες ή να αποστείλει e-mail στους αρμόδιους το Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

5. Ποια είναι η προθεσμία εγγραφής στην ηλεκτρονική υπηρεσία για να υποβάλει κάποιος τη δήλωση μέσω του Διαδικτύου το οικονομικό έτος 2004;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία εγγραφής. Οταν κάποιος κάνει αίτηση για εγγραφή στην υπηρεσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πιστοποίηση θα ολοκληρωθεί το πολύ σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

6. Τι μπορεί να γίνει αν ξεχάσει κάποιος το όνομα χρήστη ή το συνθηματικό;

Μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω e-mail από το taxisnet το οποίο του γνωστοποιεί εκ νέου τα στοιχεία.

7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο λογαριασμός ενός υπόχρεου στην υπηρεσία για την υποβολή δήλωσης άλλου φυσικού προσώπου;

Οχι, δεν μπορεί. Κάθε πιστοποίηση είναι μοναδική και αφορά συγκεκιρμένο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

8. Ποια είναι η προθεσμία (ημερομηνία και ώρα) υποβολής των δηλώσεων με τη χρήση της υπηρεσίας;

Οι ημερομηνίες υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων είναι αυτές που ισχύουν για τις έντυπες δηλώσεις. Η ηλεκτρονική υποβολή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα.

9. Πώς και έως πότε θα γίνει η υποβολή των συνοδευτικών εντύπων της δήλωσης (Ε2, Ε3, Ε9, Ε15) και δικαιολογητικών;

Τα συμπληρωματικά έντυπα E(2), E(3), E(9) υποβάλλονται χωριστά από το κυρίως έντυπο E(1), κατά το χρονικό διάστημα 10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2003.

10. Στην ηλεκτρονική αποστολή της δήλωσης θα συμπεριληφθούν και τα εισοδήματα της συζύγου;

Ναι, οι σύζυγοι θα υποβάλουν μαζί την ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, όπως ακριβώς και κατά την υποβολή της έντυπης δήλωσης.

11. Η αρμόδια για τη φορολογία μου ΔΟΥ θα γνωρίζει την ηλεκτρονική κατάθεση της δήλωσης;

Οι ΔΟΥ μέσω του προγράμματος ΤΑΧΙS ενημερώνονται για τις δηλώσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά, μετά την εκκαθάριση από το κέντρο πληροφορικής.

12. Οταν κατατεθεί ηλεκτρονικά η δήλωση, μπορεί να κατατεθεί και στη ΔΟΥ;

Οχι, η δήλωση πρέπει να κατατεθεί είτε με ηλεκτρονικό τρόπο είτε μέσω ΔΟΥ είτε μέσω των Κέντρων Ενημέρωσης Πολιτών.

13. Κατά τη διάρκεια της αποστολής της δήλωσης διακόπηκε η σύνδεση με το Internet. Πώς μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν η δήλωση υποβλήθηκε ή όχι και σωστά;

Σε περίπτωση διακοπής η συναλλαγή αποτυγχάνει, οπότε πρέπει να επαναληφθεί.

14. Μπορεί να διακοπεί η διαδικασία και να συνεχιστεί κάποια άλλη χρονική στιγμή;

Στην περίπτωση που διακοπεί η διαδικασία υποβολής της δήλωσης οι υπόχρεοι θα πρέπει να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή τη συμπλήρωση της δήλωσης..

15. Πώς μπορούν να σβηστούν δεδομένα που πληκτρολογήθηκαν κατά λάθος;

Κάνοντας κλικ με το ποντίκι μέσα στο συγκεκριμένο πεδίο και χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Backspace ή το πλήκτρο Delete. Επίσης όπου υπάρχουν ποσά μπορεί να εισαχθεί η τιμή 0 (μηδέν). Προσοχή στη διάκριση του μηδέν (0) και του κεφαλαίου όμικρον (Ο).

Π. Χατζηνικολάου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή