Προεκλογική ακύρωση διαγωνισμού κατάρτισης ύψους 30 εκατ. ευρώ

Προεκλογική ακύρωση διαγωνισμού κατάρτισης ύψους 30 εκατ. ευρώ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ματαίωση του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων – Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ (10,2 δισ. δρχ.) και σε ανάκληση τριών υπουργικών αποφάσεων, προχώρησε αιφνιδίως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππας. Το έργο προκηρύχτηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Στις 27 Ιανουαρίου κυρώθηκε η αποσφράγιση των προσφορών, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου επικυρώθηκαν με υπουργική απόφαση, τα αποτελέσματα της τεχνικής αξιολόγησης. Το έργο αφορά σε «προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε πιστοποιημένα KEK για άνεργους παλιννοστούντες, μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ.»

Η ματαίωση και η ακύρωση των αποτελεσμάτων, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των αναδόχων και 17 ημέρες πριν από τις εκλογές είναι πρωτοφανής. Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη. Επιβεβαιώνει όσους έκαναν λόγο το τελευταίο εξάμηνο για ελεγχόμενη αξιολόγηση των προσφορών με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατανομή της πίτας πριν από την 7η Μαρτίου. Αλλωστε είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ένα στοιχειώδες σύστημα αξιολόγησης των φορέων στους οποίους αναθέτονται έργα εκατομμυριων ευρώ. Τελευταία όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, καθώς εμπλεκόμενοι στον χώρο της κατάρτισης υποστήριζαν ότι και στο προηγούμενο μεγάλο έργο του υπουργείου Εργασίας (κατάρτιση ανέργων σε KEK ) η πρώτη φάση της βαθμολόγησης, από τους εξωτερικούς αξιολογητές, ήταν υποτυπώδης, δίδοντας την άνεση να παίξουν καθοριστικό λόγο, στη δεύτερη φάση, οι ελεγχόμενες (στην πλειοψηφία τους) από «ψηλά», γνωμοδοτικές επιτροπές. Τα παραπάνω είχαν τεθεί υπόψη στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία όμως επαίρετο για το αδιάβλητο του συστήματος, επικαλούμενη τη μία και μοναδική ένσταση που είχε υποβληθεί. Ομως στην περίπτωση του ακυρωθέντος διαγωνισμού, για την ελληνική γλώσσα, όχι μόνο υπήρξαν αρκετές ενστάσεις, αλλά και αιτήματα για την ανακοίνωση συγκεκριμένων στοιχείων της αξιολόγησης που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις προκάλεσαν πανικό στη γενική γραμματεία διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η οποία φέρεται ότι αναζήτησε εναγωνίως και τη στήριξη του επισήμου φορέα των KEK. Τελικώς, επεβλήθη η λύση της ακύρωσης, δικαιώνοντας όλους όσοι πιστεύουν ότι στον χώρο των κοινοτικών κονδυλίων, ο φόβος της επομένης των εκλογών φυλάει τα έρμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή