Χάσαμε 520 εκατ. ευρώ από το Β΄ ΚΠΣ

Χάσαμε 520 εκατ. ευρώ από το Β΄ ΚΠΣ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τελικά οι απώλειες της Ελλάδας από το Β΄ ΚΠΣ της περιόδου 1994-1999, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φέρουν τη χώρα να έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση του αρμοδίου για την περιφερειακή πολιτική, Γάλλου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ σε ερώτηση Ισπανού ευρωβουλευτή, συνολικά επέστρεψαν στον κοινοτικό προϋπολογισμό κονδύλια ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 520 μόνον από την Ελλάδα, που υπήρξε αναλογικά μία από τις χώρες με τις σημαντικότερες απώλειες.

Από τα κονδύλια αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά το περιφερειακό ταμείο της Ενωσης, το βασικό χρηματοδοτικό όργανο της περιφερειακής πολιτικής, όπου οι απώλειες μόνο για την Ελλάδα έφθασαν τα 440 εκατομμύρια ευρώ. Αλλα 40 εκατομμύρια χάθηκαν από το Κοινωνικό Ταμείο, 29 από το Γεωργικό Ταμείο και 11 από το Ταμείο Αλιείας.

Οι λόγοι για τους οποίους κατεγράφη η απώλεια αυτή δεν εξειδικεύονται καθώς η εξέταση των φακέλων συνεχίζεται και δεν έχει γίνει ακόμα τελική εκκαθάριση, όμως οι βασικές αιτίες είναι σαφείς: τα κονδύλια επιστρέφονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και έτσι χάνονται οριστικά για το κράτος-μέλος, είτε γιατί δεν κατέστη δυνατόν να απορροφηθούν με χρηστό τρόπο είτε γιατί διαπιστώθηκαν ατασθαλείες κατά την απορρόφησή τους και επεβλήθη η εκ των υστέρων επιστροφή τους. Ενας τρίτος λόγος είναι ότι υπήρξαν κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν έργα που τελικά κόστισαν λιγότερο του αρχικώς προϋπολογισθέντος, όμως και εδώ, οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό μάλλον εντάσσονται σε κάποια από τις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες.

Η απώλεια της Ελλάδας είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην Ενωση των «15», ενώ μόνο για το περιφερειακό ταμείο η χώρα καταλαμβάνει την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά μετά τη Γαλλία και τη Βρετανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές απώλειες από το ταμείο αυτό είναι πολλαπλάσιες εκείνων των υπολοίπων «κρατών της συνοχής»: περίπου διπλάσιες από εκείνες της Ισπανίας, η οποία είχε επιπλέον πολύ μεγαλύτερες συνολικές εισροές, τετραπλάσιες από εκείνες της Πορτογαλίας και… οκταπλάσιες από τις ιρλανδικές, που είναι και η χώρα που αξιοποίησε καλύτερα απ’ όλες τα κοινοτικά κονδύλια για να καταστεί μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή