Υποχρεωτική η χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών στους εκλογείς

Υποχρεωτική η χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών στους εκλογείς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδεια απουσίας με αποδοχές, για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππα η υποχρέωση αφορά όλες τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα.

Α. Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία ισχύουν τα εξής:

α) Σε όλους όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όλους όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών.

γ) Οσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, θα έχουν άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφ’ όσον η μετακίνησή τους γίνει εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Για τους μετακινούμενους σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας ισχύουν τα εξής:

α) Για τους μετακινούμενους σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Για απόσταση 401 χιλιομέτρων κι άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών, εφ’ όσον κινηθούν εξ’ ολοκλήρου, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Για τους μετακινούμενους σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Γ. Για όσους εκ των μισθωτών που μετακινούνται λόγω εκλογών, η Κυριακή 7 Μαρτίου 2004 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται. H χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή