Ασπίδα για τους επενδυτές τα ακίνητα το 2003

Ασπίδα για τους επενδυτές τα ακίνητα το 2003

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 80,6 δισ. ευρώ ανήλθε ο όγκος των κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν πέρσι στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Jones Lang LaSalle, η οποία στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Αθηναϊκή Οικονομική. Το ποσό αυτό είναι κατά μόλις 8% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2002, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κλάδος των ακινήτων αποτέλεσε για μια ακόμα φορά «ασπίδα» για τους επενδυτές οι οποίοι αναζήτησαν ασφαλείς προορισμούς σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από έντονη αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Jones Lang LaSalle, μετά την έντονη αβεβαιότητα και την υποτονικότητα που χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή επενδυτική αγορά στο πρώτο εξάμηνο του 2003, οι επενδυτές, και κυρίως οι θεσμικοί, επέστρεψαν δριμύτεροι κατά το δεύτερο εξάμηνο με τον κλάδο του real estate να αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή εναλλακτική επιλογή έναντι των παραδοσιακών επενδυτικών εργαλείων που αποτελούν οι μετοχές και τα ομόλογα. Τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με την ικανοποιητική αναλογία αποδόσεων-ρίσκου, ενίσχυσαν την ελκυστικότητα του real estate ως επενδυτική επιλογή. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών κινήθηκε συντηρητικά, κυρίως στη λήψη δανείων, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των κερδοσκοπικών αναπτύξεων.

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε το 2003, για μια ακόμα χρονιά, ο αγαπημένος προορισμός των επενδυτών, προσελκύοντας το 50% των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Σημαντική δραστηριότητα παρατηρήθηκε και στη σκανδιναβική αγορά -Σουηδία, Δανία και Φινλανδία- όπου η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και η ενίσχυση της διαφάνειας αποδείχθηκε ικανή να αυξήσει το ποσοστό στο 12%, εκτοπίζοντας τη γαλλική αγορά από τη δεύτερη θέση (10%). Στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ο όγκος των επενδύσεων αυξήθηκε για τέταρτη κατά σειρά έτος, με τους ξένους επενδυτές να κυριαρχούν στην αγορά.

Οι διασυνοριακές επενδύσεις

Η αύξηση των διασυνοριακών επενδύσεων αποτέλεσε ένα ακόμα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του 2003. Σε αντίθεση με τις εγχώριες επενδύσεις που μειώθηκαν κατά 23% πέρσι, οι απευθείας ξένες επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 10% φθάνοντας τα 38,4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 48% του συνόλου των επενδεδυμένων κεφαλαίων, ένατι 40% το 2002. O σημαντικότερος λόγος που ωθεί επενδυτικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων να τοποθετηθούν σε ξένες αγορές είναι η προσδοκία αποκόμισης αποδόσεων υψηλότερων αυτών της εγχώριας αγοράς. Σε αυτή την επιλογή υπεισέρχεται και ο παράγοντας του ρίσκου. H έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών περιορίζει τα οφέλη της τοποθέτησης σε μια ξένη χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που δεν ισχύει για τον κλάδο των ακινήτων. Οι διαφορετικές προοπτικές και ο ρυθμός ανάπτυξης που εμφανίζει η αγορά ακινήτων της κάθε χώρας καθιστά περισσότερο ελκυστική τη δραστηριοποίηση σε ξένες αγορές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιθυμητή και ιδιαίτερα ικανοποιητική αντιστάθμιση κινδύνου. Ταυτόχρονα, με τη διείσδυση σε νέες αγορές επιτυγχάνεται και η επέκταση του χαρτοφυλακίου, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη στρατηγική ενός επενδυτικού fund. Για τον λόγο αυτό, οι επενδυτικές τράπεζες και τα ταμεία επένδυσης σε ακίνητη περιουσία εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί έναντι των διασυνοριακών επενδύσεων. Αντιθέτως, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία εμφανίζονται σαφώς συντηρητικότεροι.

Οι δημοφιλείς αγορές

Σύμφωνα με την έκθεση της Jones Lang LaSalle, στη διάρκεια του 2003, παρατηρήθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Σουηδία, την Ισπανία και το City του Λονδίνου. Στις αγορές αυτές οι τιμές ενοικίασης των γραφειακών χώρων -της πλέον δημοφιλούς επενδυτικής υποαγοράς ακινήτων- υποχώρησαν κατά 37%, 38% και 30% αντίστοιχα, αλλά αυτό δεν έδειξε να αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι στις διασυνοριακές τοποθετήσεις επιλέγουν αγορές με ευοίωνες προοπτικές και σχετικά σίγουρα μελλοντικά εισοδήματα. Πάντως, κατά το περσινό έτος, ο κλάδος των γραφείων συνέχισε την πτωτική πορεία που ακολουθεί την τελευταία διετία σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, παραμένοντας κάτω του 50%. Οι επενδυτές στρέφονται στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, προσβλέποντας σε υψηλότερες αποδόσεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζει κυρίως στα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα που μισθώνουν μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων. Αν και το 2003 ο όγκος των πράξεων παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της έλλειψης διαθέσιμου προϊόντος, ο κλάδος των εμπορικών κέντρων και των καταστημάτων προσέλκυσε το 24% του συνόλου των επενδεδυμένων κεφαλαίων, ενώ η διάθεση για μεγάλες συμφωνίες δείχνει να αυξάνεται σημαντικά.

Για το τρέχον έτος η Jones Lang LaSalle εμφανίζεται αισιόδοξη και εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο του real estate θα παραμείνει ζωηρό με τους όγκους των επενδεδυμένων κεφαλαίων να κινούνται σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2003, καθώς ο κλάδος παραμένει ελκυστικός σε σύγκριση με άλλα επενδυτικά εργαλεία/προϊόντα. H LaSalle χαρακτηρίζει αναπόφευκτη τη φυγή ορισμένων κεφαλαίων στην περίπτωση που η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών διαρκέσει για ικανό χρονικό διάστημα, αλλά εκτιμάται ότι οι όποιες απώλειες μπορούν να καλυφθούν από την αυξημένη δραστηριότητα οργανισμών όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Δύσκολη χρονιά το 2004

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ιδιαιτέρως θετική στάθμιση στα χαρτοφυλάκια αυτών των οργανισμών για τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας και εκτιμάται ότι στη διάρκεια του 2004 μπορούν να αναδειχθούν σε καθαρούς αγοραστές. To 2004 εκτιμάται ότι θα είναι μια ακόμα δύσκολη χρονιά για την αγορά των γραφειακών χώρων. H Jones Lang LaSalle προβλέπει περαιτέρω αύξηση της διαθεσιμότητας χώρων στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο τρέχον έτος, και εν συνεχεία το 2005 και 2006 οι τιμές ενοικίασης θα περάσουν στη φάση της σταθεροποίησης. Παρά τις πιέσεις στις τιμές εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους γραφειακούς χώρους θα παραμείνει ζωηρό, εστιάζοντας κυρίως σε αγορές με περιθώρια ανάπτυξης και βεβαίως επιλεκτικές τοποθετήσεις. Αντιθέτως, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων εκτιμάται ότι θα ενταθεί αν και λογικά ο όγκος των επενδεδυμένων κεφαλαίων θα μειωθεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2003, κυρίως σε αγορές όπου οι ιδιοκτήτες δεν εμφανίζουν έντονη επιθυμία πώλησης και δεν υπάρχουν νέες αναπτύξεις.

Σε γενικές γραμμές πάντως η LaSalle εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς επενδύσεων στον κλάδο του real estate με τον όγκο των κεφαλαίων να πλησιάζει τα επίπεδα του περσινού έτους. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, αναμένεται αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σταθερότητα στην Ευρωζώνη και δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις επενδυτικές κινήσεις. Αντιθέτως, η ανατίμηση της συαλλαγματικής αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να συνεχιστεί, καθιστώντας τις διασυνοριακές επενδύσεις ακριβότερες για τα αμερικανικά κεφάλαια, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή