Νέο κύμα παραπλανητικών ισολογισμών

Νέο κύμα παραπλανητικών ισολογισμών

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

T α αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που δημοσιεύονται τις μέρες αυτές θα δώσουν την ευκαιρία για γενικότερα συμπεράσματα, μόλις ολοκληρωθεί η δημοσίευσή τους. Ηδη, όμως, διαγράφονται ορισμένες τάσεις που είναι σημαντικές. Φαίνεται ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες και κυρίως οι τράπεζες εμφανίζουν αξιόλογη βελτίωση της κρδοφορίας. Μια άλλη ομάδα, βιομηχανικών κυρίως επιχειρήσεων έχουν βελτίωση κερδοφορίας χωρίς ιδιαίτερη αύξηση του κύκλου εργασιών. H επιπλέον κερδοφορία προήλθε από τη μείωση των δαπανών. Και υπάρχει μια άλλη μεγάλη κατηγορία εταιρειών που δεν εμφανίζει θεαματική βελτίωση ή παρουσιάζει επιδείνωση.

Τίποτε όμως απ’ όλα αυτά δεν είναι περίεργο ούτε μπορεί να κατακριθεί. Αρνητικό είναι το φαινόμενο να εμφανίζονται τεράστια κείμενα στα πιστοποιητικά των ορκωτών λογιστών. Μάλιστα, όσο εντονότερα είναι τα προβλήματα που έχει μια επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερη έκταση έχουν οι σημειώσεις των λογιστών. Και όποιος έχει την υπομονή και την οξύτατη όραση να διαβάσει τα πιστοποιητικά που δημοσιεύονται με πολύ μικρά γράμματα, μένει έκπληκτος. Οι παρατηρήσεις ανατρέπουν πλήρως τον ισολογισμό που συνοδεύουν. Τα κέρδη δεν είναι όσα καταγράφονται στον ισολογισμό, οι υποχρεώσεις ενδεχομένως είναι μεγαλύτερες, ίσως και τα πραγματικά κεφάλαια είναι μικρότερα! Στην πραγματικότητα, ο ισολογισμός είναι παραπλανητικός, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. Ολοι όμως είναι νομότυποι…

Η αποστολή των ελεγκτών είναι να πιστοποιήσουν ότι ο ισολογισμός είναι αληθινός. Οταν ανατρέπεται από τις παρατηρήσεις, δεν έχει νόημα ο έλεγχος. Οπως δεν έχει λόγο ύπαρξης και ο παραπλανητικός ισολογισμός. Οι παρατηρήσεις των ορκωτών πρέπει να ενσωματώνονται στους ισολογισμούς. Και τα πιστοποιητικά να διαβεβαιώνουν ότι αυτό έχει γίνει. H αγορά δεν θέλει αύξηση πλασματικών κερδών, κυρίως επιθυμεί ειλικρινείς ισολογισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή