Τουρισμός: πραγματικότητα οι πρώτοι κακοί οιωνοί…

Τουρισμός: πραγματικότητα οι πρώτοι κακοί οιωνοί…

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγάλη σημασία που έδωσε τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στην ανάπτυξη του τουριστικού της προϊόντος σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πολιτική που άσκησαν στον τουριστικό κλάδο οι ελληνικές κυβερνήσεις, οδήγησαν για πρώτη φορά το 2003 τη γειτονική χώρα σε υψηλότερο αριθμό αφίξεων ξένων τουριστών από τον αριθμό των επισκεπτών που προσείλκυσε η χώρα μας.

Ετσι, ο αριθμός των αφίξεων στην Τουρκία για πρώτη φορά πέρυσι άγγιξε τα 14 εκατ. (αύξηση 5,3% σε σχέση με το 2002). Και αυτό παρά τον πόλεμο στο Ιράκ, που επηρέασε αρνητικά πολλούς τουριστικούς προορισμούς. Σε αντίθεση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που ακολούθησε το τουρκικό τουριστικό προϊόν, ο ελληνικός προορισμός απώλεσε την τελευταία τριετία οποιαδήποτε ευκαιρία υπήρχε εκμετάλλευσης της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι αποσπασματικές πολιτικές, η εσωστρέφεια και η μη επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων για τον κλάδο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των κυβερνήσεων όσον αφορά στον τουρισμό την τελευταία δεκαετία. Ετσι, την τελευταία τριετία οι αφίξεις των ξένων παρέμειναν στάσιμες, ενώ μέχρι πρόσφατα κάτοικοι πολλών ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία αποτελούν «δεξαμενές» άντλησης τουριστών, δεν γνώριζαν ότι η Ελλάδα είναι η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι οι ξενοδόχοι της Αθήνας έκαναν λόγο για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών. Και βέβαια, η στασιμότητα στις αφίξεις ειδικότερα την περυσινή χρονιά συνοδεύθηκε και από μεγάλη απώλεια στα έσοδα. Οι Ελληνες ξενοδόχοι προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση αναγκάστηκαν να πωλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές πακέτα διακοπών στις ξένες αγορές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και στην υψηλή περίοδο πέρυσι οι τιμές των πακέτων διακοπών για πολλούς ελληνικούς προορισμούς είναι αντίστοιχες με αυτές που πωλούνται για τουρκικά τουριστικά θέρετρα. Δηλαδή τιμές της τάξης των 140 ευρώ – 200 ευρώ για επταήμερα ταξίδια στη Αντάλεια μπορούσε να βρει κανείς και για τη Ρόδο ή τη Μύκονο.

Βέβαια και για τη φετινή σεζόν τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αν ληφθεί υπόψη ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς σε τιμές ίδιες με τις περυσινές. Υψηλότερες τιμές στα συμβόλαια έχουν υπογράψει κατά κύριο λόγο μόνον οι ξενοδόχοι οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των μονάδων τους ή έχουν εμπλουτίσει το προϊόν τους με πρόσθετες παροχές, όπως κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.λπ.

Πάντως, όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στην άποψη ότι το ζητούμενο δεν είναι πόσοι τουρίστες έρχονται στη χώρα μας αλλά πόσα χρήματα αφήνουν και αν αυτά ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Τουρκία, έχουν δοθεί κίνητρα για τη ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή. Δημιουργήθηκαν δεκάδες γήπεδα γκολφ, αθλητικά προπονητικά κέντρα, μεγάλα συνεδριακά κέντρα, επενδύσεις οι οποίες προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Οι πρώτοι κακοί οιωνοί για τον ελληνικό προορισμό με ακυρώσεις πτήσεων τη φετινή περίοδο, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει από κυβερνητικούς κύκλους λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι πραγματικότητα. Το πώς θα εξελιχθεί τελικά η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας τη φετινή περίοδο αποτελεί ένα σταυρόλεξο για δυνατούς παίκτες. Πάντως, ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται ότι ο ελληνικός προορισμός το 2004 οδηγείται σε τουρισμό δύο ταχυτήτων, με τα πρώτα μηνύματα για την περιφέρεια να είναι υποτονικά, ενώ διασφαλισμένα οφέλη έχουν μόνον οι τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στις ολυμπιακές πόλεις λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η προσεχής τουριστική περίοδος -όπως και οι τρεις τελευταίες- θα χαρακτηρίζεται από τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και το 2004 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό σε σχέση με τις υπερπροσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί λόγω των Αγώνων. H διάχυση των ωφελειών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σύνολο των περιφερειών της χώρας δεν μπορεί να θεωρείται αυτονόητη. H καθυστέρηση σύνδεσης του ελληνικού προορισμού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η εσπευσμένη προβολή λίγους μήνες πριν από τη διοργάνωση θα δείξει κατά πόσο θα αποβεί αποτελεσματική. Από την άλλη, όμως, θα ήταν λάθος αν αντιμετωπίσει κανείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως την πανάκεια που θα θεραπεύσει όλα τα δεινά και τις αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία, το τελευταίο εικοσαήμερο του Ιουνίου. Και αυτό, γιατί εκτιμάται ότι πολλοί Ευρωπαίοι που συμμετέχουν οι χώρες τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα συνδυάσουν τις διακοπές τους στην Πορτογαλία με την παρακολούθηση αγώνων των εθνικών τους ομάδων.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την 7η Μαρτίου οφείλει κατά προτεραιότητα να λάβει άμεσα μέτρα προετοιμασίας της χώρας για την υποδοχή των 13-13,5 εκατ. ξένων τουριστών, που θα επισκεφθούν τον ελληνικό προορισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στη χώρα μας και τυχόν αρνητικές συγκυρίες θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα λάβουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν. Μάλιστα, ως πρώτη προτεραιότητα θέτουν γνώστες της τουριστικής αγοράς τη δημιουργία ευέλικτου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. Στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενισχυθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί ελέγχου της τουριστικής αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν για την πάταξη τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή