Αβεβαιότητα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αβεβαιότητα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι Γερμανοί μέτοχοι της HDW έχουν σύμφωνα με πληροφορίες αναθέσει ήδη σε σύμβουλο τη μελέτη μέτρων αναδιοργάνωσης και περιορισμού του κόστους λειτουργίας. Ταυτοχρόνως, την HDW φαίνεται να απασχολεί η απεμπλοκή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους τομείς των επισκευών των τρένων και των νέων κατασκευών και η διατήρηση μόνο των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, τομέας στον οποίο στηρίχτηκε αποκλειστικά το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών, όπως διεφάνη καθ’ όλην τη διάρκεια της πορείας των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων.

Τα υποβρύχια

Η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της χώρας μόλις ενάμιση χρόνο μετά την ιδιωτικοποίησή της έχει προκαλέσει γενική αναταραχή και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί μέτοχοι έχοντας εξασφαλίσει μέσω της σύμβασης νέες αναθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού ύψους ενός τρισ. δρχ. περίπου και τη δυνατότητα αναστροφής της πώλησης, δείχνουν να αναμένουν τις μετεκλογικές εξελίξεις για να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος με τη νέα κυβέρνηση νέες απαιτήσεις και όρους. Αυτό που φοβούνται οι αρμόδιοι είναι η δυνατότητα των Γερμανών να μεταφέρουν τις ναυπηγήσεις των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία της HDW, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε και τον πλήρη μαρασμό του Σκαραμαγκά.

Από πλευράς των πρωτεργατών της μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη HDW, ο κ. Σωτήρης Εμμανουήλ (γενικός διευθυντής πριν από την πώληση) απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά και σιωπηρά στις αρχές Ιανουαρίου από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κατηγορούμενος για κακοδιαχείριση και παρατυπίες. O κ. Γ. Κοντάκης που μετά την πώληση κατέχει θέση αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, βρίσκεται στην πλέον δύσκολη θέση, αφού ήταν αυτός που κατάφερε να πείσει εργαζόμενους και κυβέρνηση για τη «σωτήρια λύση» της HDW και τώρα εγκαλείται από τους εργαζόμενους που στήριξαν και τις επιλογές του και τον ίδιο προσωπικά.

Φήμες για σαλαμοποίηση

Στο μεταξύ, στον χώρο των εργαζομένων οργιάζουν οι φήμες για διάφορα σχέδια των Γερμανών που ισοδυναμούν με σαλαμοποίηση των Ναυπηγείων. Αναστάτωση έχει δημιουργήσει η φημολογία για μεταβίβαση των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΣΕ στη Siemens, εταιρεία η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξια κατασκευής των βαγονιών και έχει ήδη εγείρει απαιτήσεις έναντι των Ναυπηγείων για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση του προγράμματος. H συγκεκριμένη δραστηριότητα σύμφωνα με τους εργαζόμενους βαίνει προς το χειρότερο από την ημέρα που ανέλαβαν δραστηριότητα οι νέοι μέτοχοι, επιβαρύνοντας το Ναυπηγείο με ζημίες. Φήμες για σχεδιασμούς παραχώρησης του τμήματος των επισκευών, των δεξαμηνών και των προβλητών του ναυπηγείου έχουν εντείνει τις ανησυχίες των εργαζομένων που εκ των υστέρων ανακαλύπτουν ότι το πραγματικό ενδιαφέρον των Γερμανών εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή