Ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας θα επιδιώξει η Ν.Δ.

Ενίσχυση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας θα επιδιώξει η Ν.Δ.

8' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματική πρωτοβουλία, αξιοποίηση των καταξιωμένων στελεχών για τον δημόσιο τομέα, μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση του ανταγωνισμού σε κάθε κλάδο της οικονομίας θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία, κερδίζοντας τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Αυτό τόνισε στην «K» ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στο υπόλοιπο Αττικής κ. Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών την περίοδο 1992-93 και οικονομικός σύμβουλος των προέδρων του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ και Κώστα Καραμανλή. O κ. Δούκας που έχει μακρά καριέρα στον ιδιωτικό τομέα (Citibank στη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα, Netmed, ΕricssoΕλλάδας, Κάπιταλ Πάρτνερς, Merrill Lynch και Sanwa στο Λονδίνο) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις χαμηλές ιδιωτικές επενδύσεις και τις ανύπαρκτες άμεσες ξένες επενδύσεις. Ακόμη, ο κ. Δούκας υποστηρίζει ότι η ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στα κοινοτικά κονδύλια και την Ολυμπιάδα, εξηγώντας γιατί οι αριθμοί ευημερούν ενώ η πραγματικότητα ασθενεί.

Τέλος, ο υποψήφιος βουλευτής προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό για πληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους, ενώ αποκαλύπτει τη «μαγική εικόνα» που παρουσιάζουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών.

– Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ.;

– Η Νέα Δημοκρατία δεν αλλάζει κάθε τόσο τον προσανατολισμό της. Πίστευε και πιστεύει στην ελευθερία της δημιουργικότητας, στη νοικοκυροσύνη και στη γνώση.

Τη μεγάλη διαφορά θα την κάνουν τα σωστά και καταξιωμένα στελέχη. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να στρατολογήσουμε για τα αξιώματα στο δημόσιο τομέα ό,τι καλύτερο υπάρχει από καταξιωμένα στελέχη και να εμπεδώσουμε την αξιοκρατία. Τις λύσεις τις δίνουν οι ικανοί άνθρωποι, αυτοί που έχουν γνώσεις, καταξίωση, αλλά και ειλικρινή διάθεση να δουλέψουν για τους πολλούς και όχι μόνο για τον εαυτό τους.

Πρέπει να μειώσουμε την έκταση και τις ενασχολήσεις του δημόσιου τομέα, ώστε να αφήσουμε πολύ περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Παράλληλα πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες. Για να ιδρύσεις μια ανώνυμη εταιρεία πρέπει να καταθέσεις ακόμα και το ενοικιαστήριο συμβόλαιο των γραφείων της εταιρείας που δεν έχει ακόμα ιδρυθεί!

Ακόμη πρέπει να αυξήσουμε την ευελιξία στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί πιο εύκολα να βρει αυτό που ταιριάζει σε κάθε πλευρά. Επιπλέον, πρέπει να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας και να εξασφαλίσουμε ότι σε κάθε κλάδο της οικονομίας θα υπάρχει ανταγωνισμός, αξιοκρατία και επιλογές για τους πολίτες. Γενικά χρειάζεται να απεγκλωβίσουμε την έμφυτη δημιουργικότητα του Ελληνα.

– Η Ν.Δ. κατήγγειλε ότι ο προϋπολογισμός κρύβει περισσότερα απ’ όσα φανερώνει και ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη απ’ όσο δείχνουν οι αριθμοί. Τι συμβαίνει με τα μεγέθη του προϋπολογισμού και ποια είναι η έκταση του προβλήματος;

– Δυστυχώς έτσι είναι. Δυο – τρία «χτυπητά» παραδείγματα είναι πρώτον, ότι στον προϋπολογισμό του 2002, το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης για το 2001 εμφανίζεται να είναι 145,7 δισ. ευρώ ενώ στον προϋπολογισμό του 2003, το χρέος για το 2001 εμφανίζεται να είναι 155,8! Δεύτερον, στον προϋπολογισμό για το 2002 (που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2001), το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2002, υπολογίσθηκε ότι θα ήταν 1,159 δισ. ευρώ. Στην «Εισηγητική Εκθεση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2004», ανακαλύπτουμε ότι, τελικά, το έλλειμμα για το 2002 δεν ήταν 1,159 δισ. ευρώ, αλλά είχε αυξηθεί στα 4,807 δισ. ευρώ! Τρίτον, στον προϋπολογισμό για το 2002 (που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2001), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2001, υπολογίσθηκε ότι ήταν 130,0 δισ. ευρώ. Ομως, στην «Εισηγητική Εκθεση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2004», ανακαλύπτουμε ότι, τελικά, το χρέος στο τέλος του 2002 είχε αυξηθεί στα 148,0 δισ. ευρώ! Δηλαδή, η συνολική αύξηση του χρέους μεταξύ Δεκεμβρίου 2001 και Δεκεμβρίου 2002 ήταν 13,85% του ΑΕΠ!

– Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας;

– Το σύνολο των εξαγωγών το 2003 ήταν περίπου 13 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εισαγωγών περίπου 38 δισ. ευρώ. Μια σχέση εισαγωγών προς εξαγωγές 3:1(!) Για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε; Στους δείκτες ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum είμαστε 39οι, αλλά οι χειρότεροι στον χώρο της ΟΝΕ! (Είμαστε όμως πιο ψηλά από την Μποτσουάνα και τις Ονδούρες!)

Για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας πρέπει να δουλεύουμε με περισσότερη γνώση, με καλύτερα υλικά και τεχνικά μέσα και καλύτερη τεχνολογία.

Αλλά αυτά δεν γίνονται από μόνα τους! Για να βελτιωθούν τα μέσα και η υποστήριξη που έχουμε στη διάθεσή μας, πρέπει να γίνουν επενδύσεις! Επενδύσεις με βάση την πραγματική απόδοση και όχι μόνο επειδή τις επιδοτεί το κράτος! Με τόσο, όμως, χαμηλή ανταγωνιστικότητα πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα καταπολεμήσουμε την ανεργία;

– Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η εισροή ξένων επενδύσεων και η υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

– Η αλήθεια είναι, δυστυχώς, ότι στην πραγματικότητα δεν γίνονται επενδύσεις. Η κατάσταση στις πραγματικά «άμεσες επενδύσεις» και τις «λοιπές επενδύσεις» είναι συνεχώς αρνητική! Φέτος οι καθαρές εκροές (αποεπενδύσεις) είναι της τάξης των 8-10 δισ. ευρώ. Καθαρές εισροές έχουμε μόνο για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «η επενδυτική δαπάνη (σε τρέχουσες τιμές) των ιδιωτικών βιομηχανικών επιχειρήσεων» μειώθηκε κατά 15,2% το 2001 και κατά 21,5 % το 2002. H πρόβλεψη είναι για αύξηση 10% το 2003.

Η μόνη επένδυση ήταν αυτή για την εξαγορά του «Παπαστράτου» ή για κάποιες βραχυπρόθεσμες επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο Χρηματιστήριο.

– Είναι η χώρα μας «παράδειγμα προς αποφυγήν» για τη διαχείριση της ένταξής της, όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο Economist;

– Γράφει ο Economist: «Η Ελλάδα διαχειρίστηκε τόσο άσχημα την ένταξή της, ώστε παρά τις κάποιες πρόσφατες βελτιώσεις, ακόμα βρίσκεται, συγκριτικά, σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι το 1981! Η αριστερή κυβέρνηση εισέπραττε τις οικονομικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά συνέχιζε να σκορπάει τα χρήματα δεξιά και αριστερά. Ετσι αντί να στηρίζει την ανάπτυξη, τα χρήματα συντηρούσαν αντιαναπτυξιακές πολιτικές επιλογές και ενθάρρυναν τη διαφθορά!!»

Δεν είναι ωραίο να ακούγονται τέτοια πράγματα για τη χώρα μας. Κάνουν τη ζωή μας και το επενδυτικό κλίμα ακόμα πιο δύσκολο.

-Θεωρείτε πως αξιοποιούμε αποτελεσματικά τα κοινοτικά κονδύλια;

– Οσον αφορά τις χρηματορροές μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εισπράξεις το 2003 ήταν κατά 19% χαμηλότερες απ΄ ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2003! Συγκεκριμένα 5.791 εκατ. ευρώ, αντί για 7.153 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές εισπράξεις, δηλαδή αφού αφαιρεθούν οι πληρωμές μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν 4.241 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 25% χαμηλότερες από τον προϋπολογισμό – 4.241 εκατ. ευρώ, αντί για 5.653 εκατ. ευρώ!

– Πάντως η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους από την υπόλοιπη Ευρώπη.

– Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι εισπράξεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση έφτασαν τα 4,24 δισ. και αντιστοιχούν στο 2,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή, η οικονομική ανάπτυξη του 4% για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση προέρχεται κυρίως από τις ενισχύσεις της Ε.Ε.! Αν σε αυτά τα ποσά, προσθέσουμε και την επιπλέον οικονομική δραστηριότητα λόγω των δαπανών και τις προεισπράξεις για την Ολυμπιάδα (αν και δεν υπάρχουν «ελεγμένα» οικονομικά στοιχεία για το τι γίνεται εκεί – ούτε για τις εισπράξεις, ούτε για τις δαπάνες), που σύμφωνα με την ομιλία του κ. Ευ. Βενιζέλου στις 21/12/03 στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2004, η Ολυμπιάδα των Αθηνών «έχει μια επίπτωση στο ΑΕΠ τουλάχιστον της τάξης του 1%», τότε η πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας δεν είναι ούτε 0,5%!

– Πόσο σημαντικό είναι σήμερα το ύψος των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους;

– Εχουμε τις υψηλότερες δαπάνες για τόκους για το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, απ’ όλη την Ευρώπη! Είμαστε με διαφορά οι χειρότεροι! Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στο 6,1%, η Πορτογαλία στο 3,1%, η Σουηδία στο 3,0%, η Φινλανδία στο 2,2% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 2,0%.

Αν σήμερα δεν ήταν τα επιτόκια του ευρώ σε τόσο χαμηλά επίπεδα, και ήταν, ας πούμε 2% υψηλότερα, θα χρειαζόμαστε άλλα 3 δισ. ευρώ για να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος! Δηλαδή, όσα χρήματα δαπανάμε για τις συντάξεις, ή για την εθνική άμυνα! Να προσευχόμαστε μην ανέβουν τα επιτόκια!

– Είστε υποψήφιος στο υπόλοιπο Αττικής. Γιατί αφήνετε μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

– Εχω αποκτήσει πολλές γνώσεις και εμπειρίες στον ιδιωτικό τομέα, έχω αποκτήσει μια οικονομική ανεξαρτησία, έχω συνεργασθεί με σπουδαίες επιχειρήσεις που με τίμησαν με τα ανώτατα αξιώματα της διοίκησής τους. Εχω συνεργασθεί και με εξαιρετικούς εργαζόμενους, στελέχη, επιχειρηματίες, επαγγελματίες κ.λπ.

Θεώρησα λοιπόν, πως θα μπορούσα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου, κάποιες ικανότητες που έχω για να συμβάλλω και εγώ στο να ξεπεράσει η χώρα μας τα προβλήματά της και να φύγουμε όλοι γρήγορα μπροστά! Αυτά που κάνω στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα δημιουργικά και ενδιαφέροντα. Θεώρησα δηλαδή ότι το να μπορέσεις να αξιοποιήσεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου για να καταφέρεις κάτι για τους πολλούς, το να συμβάλλεις στο να ξεφύγει η Ελλάδα από τη μόνιμη θέση ουραγού στην οποία βρίσκεται και το να βοηθήσεις την ελληνική κοινωνία να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό, είναι πολύ μεγάλη πρόκληση.

Επιδοτήσεις για νέους, ανέργους και MME

– Τι πρέπει να γίνει με την πληροφοφική και ειδικότερα με τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα;

– Η επανάσταση στην τεχνολογία και την πληροφορική δίνουν τεράστιες δυνατότητες να δουλέψουμε πολύ πιο αποτελεσματικά, να αναπτυχθούμε πιο γρήγορα! Και όμως για το πρόγραμμα eEurope 2005 έχουν προϋπολογισθεί 2,3 δισ. ευρώ για έργα μέχρι το 2006! Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί μόνο 228 εκατ. Δηλαδή με το ζόρι το 10% (έχουν υπογραφεί συμβάσεις 385 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ισόποσο του 17% του συνόλου!) Για τα ευρυζωνικά δίκτυα (broadband) τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι 423 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί μόνο τα 4,3 ευρώ (δηλαδή μόνο το 1%). Η πρόσβασή μας στα ευρυζωνικά δίκτυα είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη – ούτε 1%!

Ας λάβουμε υπόψη ότι έχουμε τις χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ για δαπάνες στην πληροφορική. H Ελλάδα βρίσκεται στο 1,2%, η Ευρώπη στο 4,2%, η Ολλανδία στο 5,3% και η Σουηδία στο 6,9%.

Τα κονδύλια αυτά του ΚΠΣ και του Κοινωνικού Ταμείου μοιράζονται σήμερα μέσα από την πολυδιάσπασή τους σε 20 διαφορετικά υπουργεία και φορείς… Η πληροφορία για την έναρξη των προγραμμάτων αποκρύπτεται, ώστε οι φορείς που τα διανέμουν να τα διαθέτουν σε λίγους «μιλημένους», που το μαθαίνουν μέσα από κλειστές, πελατειακές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η διάθεση των κονδυλίων αυτών δεν ανακουφίζει την ανεργία, αλλά γίνεται εισόδημα για τους έχοντες και τους κατέχοντες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα σταματήσει την παροχή των κοινοτικών πόρων μόνο σε κρατικούς οργανισμούς και θα διαθέσει ένα μεγάλο μέρος σε επιδοτήσεις για νέους, ανέργους και μικρές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή