«Πρωταρχικό μέλημά μας, η δημοσιονομική απογραφή»

«Πρωταρχικό μέλημά μας, η δημοσιονομική απογραφή»

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απογραφή στα μεγέθη της οικονομίας θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, εξηγεί με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Η απογραφή όπως αναφέρει ο ίδιος θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση, που η κυβέρνηση ωραιοποιεί τα τελευταία χρόνια. Ως βασικό στοιχείο της νέας οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του ο κ. Αλογοσκούφης προτάσσει ένα φορολογικό σύστημα, απλό, σταθερό, συνεπές αλλά και με μικρότερους συντελεστές.

Στη συνέχεια ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

– Διατυπώνετε διαρκώς και εσείς και τα περισσότερα στελέχη του κόμματός σας καταγγελίες για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, την αυξημένη ανεργία, την κακή δημοσιονομική διαχείριση. Πόσο δύσκολα είναι αλήθεια τα πράγματα, και τι μπορείτε να αλλάξετε αν αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας από τις 8 Μαρτίου;

– Χωρίς καμία αμφιβολία η κατάσταση που θα παραλάβουμε θα είναι δύσκολη. Η αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης είναι καθολική, στο κράτος, στην οικονομία, στους θεσμούς, στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι αυτή που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Είναι αυτή που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών. Είναι αυτή που βιώνουν οι περισσότεροι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι και αυτοί που διατρέχουν τον κίνδυνο της ανεργίας, αυτοί που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Αυτό που μας ενδιαφέρει στη Νέα Δημοκρατία είναι να προχωρήσουμε μέσα από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους σε συναινετικές μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους οικονομικά αδύναμους, να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Με την ανακοίνωση του προγράμματός μας αποδείξαμε ότι έχουμε τη βούληση και τις προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.

– Πώς τοποθετείτε τους βασικούς οικονομικούς στόχους της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία;

– Οι βασικοί στόχοι της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία: επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5%, μείωση της ανεργίας κατά 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης από το 56,7% του συνολικού πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 60% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας, σύγκλιση των μισθών και συντάξεων προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. στα επόμενα 8-10 χρόνια, παροχή σε όλους τους πολίτες υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της εθνικής μας κληρονομιάς. Το πρόγραμμά μας για την οικονομία είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, που στοχεύει στην ενίσχυση της ισόρροπης ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

– Σχετικά με τη δημοσιονομική διαχείριση που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα και με την οποία έχετε διαφωνήσει ριζικά, εσείς τι διαφορετικό μπορείτε να πράξεται ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;

– Τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού της περυσινής χρονιάς αποκαλύπτουν ότι το έλλειμμα σημείωσε το 2003 αύξηση της τάξης του 48,34% σε σχέση με το 2002, πράγμα που η κυβέρνηση αποκρύπτει επιμελώς αρνούμενη να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού από τον περασμένο Οκτώβριο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι μία δημοσιονομική απογραφή, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια απογραφή που θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους λογαριασμούς του Δημοσίου. Θα αποκαταστήσει την αλήθεια αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη. Το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα εξακολουθούν να απειλούν την οικονομία. Απαιτείται μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει την κυβερνητική σπατάλη και θα ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου. Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Κεντρικό στοιχείο μια νέας δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί παρά να είναι ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα, τη σταθερότητα, τη συνέπεια, τους χαμηλότερους συντελεστές για την άμεση φορολογία και μια διαφορετική φιλοσοφία φορολογικών ελέγχων. Το φορολογικό σύστημα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα και δικαιότερα.

– Λέγεται ότι ραχοκοκκαλιά της οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις έργασίας, αλλά και εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια η παγκοσμιοποίηση πιέζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα θέλαμε να μας πείτε τι σκοπεύετε να πράξετε για την ενίσχυσή τους;

– Στο οικονομικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προβλέπουμε τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών σε 25% για Α.Ε. και ΕΠΕ και σε 20% για τις μικρές εταιρείες, τη δραστική μείωση στο μισό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, την κατάργηση του χαρτοσήμου κερδών στις προσωπικές εταιρείες και τις ΕΠΕ, την επέκταση των φορολογικών κινήτρων απασχόλησης και στις μικρές επιχειρήσεις, τη φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση τα βιβλία και την αντικειμενικοποίηση των ελέγχων. Παρέχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης των αναπτυξιακών κινήτρων και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στον τομέα εμπορίου. Ενισχύουμε με κρατικούς πόρους τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας σε κάθε Επιμελητήριο, που θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει για λογαριασμό των μικρών επιχειρηματιών μια σειρά από συναλλαγές με τις δημόσιες αρχές. Χορηγούμε ειδικά κίνητρα για την ανάπτυξη κοινών δικτύων διανομής και ηλεκτρονικού εμπορίου. Ενισχύουμε τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες για την παροχή στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες φθηνής, γρήγορης και ασφαλούς πρόσβασης στο Internet. Ενισχύουμε άμεσα τα κεφάλαια και τον ρόλο του Εγγυητικού Κεφαλαίου, ενθαρρύνουμε τις μικρές, αλλά δυναμικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία των κεφαλαιαγορών, παρέχουμε διευρυμένες δυνατότητες για συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα.

-Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται τάσεις άμβλυνσης των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού παγκοσμίως. Ποιο είναι σήμερα το ακριβές ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας;

– Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα με σαφείς κοινωνικές αναφορές. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελεύθερη ανταλλαγή μέσω της αγοράς και στον κοινωνικό ρόλο του κράτους. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις που να βοηθούν τις συναλλαγές, τη ροή πληροφόρησης και την είσοδο και έξοδο επιχειρήσεων ώστε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Υπάρχουν μεγάλα αναπτυξιακά αποθέματα στη χώρα και σημαντικά περιθώρια για την προώθηση ενός πιο αποτελεσματικού κράτους και μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Πρωταρχικό στοιχείο αυτής της νέας πολιτικής είναι η επανίδρυση του κράτους, ώστε να μπορεί να επιτελεί το ρυθμιστικό του ρόλο στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά και να αναδιανέμει αποτελεσματικά το εισόδημα προς όφελος των ασθενέστερων.

Το κράτος με τη σημερινή του μορφή λειτουργίας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να λειτουργεί σωστά, έντιμα, αποτελεσματικά, με τρόπο κοινό για όλους. Χωρίς διακρίσεις γεωγραφικές ή άλλες. Να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και να διευκολύνει τις δημιουργικές προσπάθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή