Στα χέρια της First Data η Delta Singular

Στα χέρια της First Data η Delta Singular

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση της Delta Singular, έναντι 206 εκατ. ευρώ, στον αμερικανικό κολοσσό First Data Corp. ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερης σπουδαιότητας θεωρείται η απόφαση της First Data, μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις υπηρεσίες πληρωμών παγκοσμίως, να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στη χώρα μας.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσχιση του κλάδου παροχής υπηρεσιών πληροφορικής από την Delta Singular και την εισφορά του στην DSOS την οποία αποκτά η αμερικανική εταιρεία ενώ την… απομένουσα Delta Singular θα την απορροφήσει η Alpha Bank, η οποία ελέγχει το 38% των μετοχών της Delta Singular. Σύμφωνα με την πρόταση οι μέτοχοι της Delta Singular θα λάβουν 1 μετοχή της Alpha Bank για κάθε 10 μετοχές της Delta Singular που κατέχουν. Αυτή η σχέση ανταλλαγής μετοχών προσφέρει premium 20,5% για τους Μετόχους της Delta Singular, με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών κλεισίματος της μετοχής της Delta Singular, με περίοδο αναφοράς τον τελευταίο μήνα (9.5.2004 – 8.6.2004). Η πώληση της DSOS στην First Data υπόκειται στις σχετικές εγκρίσεις (μέτοχοι, το Διοικητικό Συμβούλιο της First Data και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές) και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2004.

Ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, δήλωσε: «H εξαγορά της DSOS από την First Data αντιπροσωπεύει μια σημαντική εισροή ξένων αμέσων επενδύσεων για την Ελλάδα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και εισάγει νέα τεχνογνωσία στο ζωτικό για την εθνική οικονομία κλάδο των συστημάτων πληρωμών. Η συναλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει μια καλή ευκαιρία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Delta Singular θα εκμεταλλευθεί τις δυνατότητές της στο έπακρο, συνεισφέροντας την εξειδίκευσή της και τη γνώση της τοπικής αγοράς σε μια εταιρεία παγκοσμίου εμβέλειας. Τέλος, για την Alpha Bank, η συναλλαγή αυτή θα ενδυναμώσει την οργανωτική μας δομή, έτσι ώστε να εστιάσουμε έτι περαιτέρω τις προσπάθειές μας στις βασικές τραπεζικές εργασίες».

Η νέα κίνηση της Alpha Bank, αν και αναμενόμενη, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά και τα οφέλη για την τράπεζα είναι πολλαπλασιαστικά:

– H λογιστικοποίηση πρόσθετων κερδών ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2004. Από αυτά τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν την «υπεραξία» της πώλησης που αντιστοιχεί στο ποσοστό της Alpha Bank (38%), ενώ τα 25 εκατ. ευρώ θα είναι αποτέλεσμα της μείωσης του φορολογικού συντελεστή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

– Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσεως της Alpha Bank, της οποίας οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 70 μονάδες βάσεως, ως αποτέλεσμα της συγχωνεύσεως.

– Οι βελτιωμένες λειτουργικές δυνατότητες που προσφέρει η First Data μέσω της θέσεώς της και της τεχνογνωσίας που κατέχει στις υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, που αναμένεται με τη σειρά τους να δώσουν τη δυνατότητα στην Alpha Bank να παράσχει σειρά βελτιωμένων υπηρεσιών πληρωμών στους πελάτες της. Σημειώνεται ότι αναπόσπαστο μέρος της συναλλαγής είναι, επίσης, η υπογραφή 10ετούς συμφωνίας παροχής υπηρεσιών μεταξύ DSOS και Alpha Bank η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το βασικό πελάτη της Delta Singular.

– Η αναγνώριση ως εσόδου προς το τέλος της χρονικής περιόδου της συμφωνίας παροχής υπηρεσιών (δηλαδή μετά τα 10 χρόνια), του ποσού των 55 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί από την DSOS προς την Alpha Bank τοις μετρητοίς μετά την εξαγορά, ως εγγύηση για την υλοποίηση της συμφωνίας. Υπογραμμίζεται ότι η προβλέπει εγγυήσεις ελαχίστου όγκου υπηρεσιών που θα πρέπει να αναθέτει η Alpha Bank στην αμερικανική εταιρεία.

– Η περαιτέρω εκλογίκευση των περιουσιακών στοιχείων της Alpha Bank, στο πλαίσιο της στρατηγικής της επιλογής για την εστίαση της δραστηριότητάς της στις βασικές τραπεζικές εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή