H διαδρομή της επίμαχης δικογραφίας

H διαδρομή της επίμαχης δικογραφίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Αύγουστο του 2003 με παραγγελία του τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Ζορμπά ζητήθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε 11 συνολικά εταιρείες (οι 8 εξ αυτών εισηγμένες στο X.A.). Στην εισαγγελική παραγγελία περιγράφονται πράξεις απάτης και παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, που ακουμπούν τις χρηματιστηριακές και τις εποπτικές αρχές, οι οποίες κατά τη φρενίτιδα του ’99 φέρονται να έχουν, τουλάχιστον, αδρανήσει.

– Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η έρευνα ανατίθεται στον Εισαγγελέα Εφετών κ. Βασίλειο Πλιώτα, ο οποίος αναζητεί από τη μια ευθύνες των αρχών και από την άλλη υπαίτιους μεθοδεύσεων χειραγώγησης μετοχών, εκμετάλλευσης εσωτερικής πληροφόρησης, προσυμφωνημένες εικονικές συναλλαγές, συναλλαγές «αέρα», διασπορά φημών, ανακριβή στοιχεία κατά τη σωρηδόν εισαγωγή εταρειών στο X.A. κ.ά.

Οι εταιρείες που τίθενται στο ανατομείο είναι οι: ΛΑΜΨΑ A.E., Γενική Αποθηκών (πλέον Εθνική Ακινήτων), Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ), Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Κλωνατέξ, Altec, Alter, Microland, όλες εισηγμένες στο X.A. Επίσης ελέγχονται και οι (μη εισηγμένες) εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών: ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, ΑΣΤΡΑΙΑ και WORLDWIDE.

– Οταν ο κ. Πλιώτας διαπιστώνει ότι προκύπτουν και κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 1999 και άρα οδεύουν προς παραγραφή, λόγω συμπλήρωσης της πενταετίας, στις 21 Απριλίου 2004 ζητεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλο την άσκηση ποινικής δίωξης. Για το κρισιμότερο μέρος της παραγγελίας η δικαστική έρευνα συνεχίζεται με τη συνδρομή και του ΣΔΟΕ.

– H δίωξη ασκήθηκε κατά των μελών του Δ.Σ. του X.A. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθησιν. Επίσης δίωξη για τη χρησιμοποίηση μέσων επιτήδειων για παραπλάνηση του κοινού χάριν επηρεασμού των τιμών του X.A. ασκήθηκε κατά των A. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη, προέδρου και αντιπροέδρου της Altec και συνάμα βασικών της μετόχων.

– O εισαγγελέας Πλημμελειοδικών κ. Σπύρος Μουζακίτης ανέθεσε ταχέως τη διενέργεια προανάκρισης από τον πταισματοδίκη του 30ού Τμήματος Αθηνών.

– Μετά το πέρας της η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών κ. Αννα Καλουτά, δι’ απ’ ευθείας κλήσεως, κάλεσε στις 21/6/2004 και τους 16 κατηγορούμενους να δικαστούν για τις πράξεις που τους αποδόθηκαν. H δίκη προσδιορίσθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου 2004.

– Ολοι οι κατηγορούμενοι προσέφυγαν κατά του κλητηρίου θεσπίσματος που νόμιμα τους είχε επιδοθεί μετά 2 και 5 Ιουλίου 2004.

– O εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Παναγιώτης Μαντζούνης έκανε δεκτές, τυπικά και ουσιαστικά, τις προσφυγές όλων των κατηγορουμένων παραγγέλλοντας την υποβολή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

– H αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Βασιλική Βλάχου στις 1/9/2004 εισηγήθηκε την παύση των διώξεων, καθώς κατά την κρίση της, δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων.

– Στις 27 Σεπτεμβρίου 2004 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που συγκροτήθηκε από τους: Γεώργιο Κόκκορη, Θεώνη Μπούρη και Μελπομένη Χιώτου, συμφώνησε με την πρόταση της κ. Βλάχου και αποφάσισε την οριστική παύση της ποινικής δίωξης κατά όλων των κατηγορουμένων, με απόφαση που έλαβε στις 8/10/2004, η οποία δημοσιεύθηκε στις 15/10/2004.

– Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι για πράξεις που φέρεται ότι τελέσθηκαν από 1/7/99 έως και τις 15/10/1999 έχει επέλθει παραγραφή λόγω παρέλευσης πενταετίας. Και για όσες όμως δεν έχει επέλθει παραγραφή, το Συμβούλιο, συμφωνώντας με την αντεισαγγελέα προτείνει να επέλθει λήθη να παύσουν οι διώξεις, αλλά και οι προσδοκίες ότι κάποιος επιτέλους θα τιμωρηθεί για τη μεγάλη «ληστεία» μέσω του ΧΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή