«Στον καύσωνα θα βοηθήσουμε»; – «11 π.μ. – 3 μ.μ. αποφεύγουμε τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών. EINAI ΣΤΟ XEPI ΜΑΣ».
Με το κεντρικό αυτό σλόγκαν, η ΔΕΗ καλεί τους οικιακούς καταναλωτές να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως τις ημέρες που ο υδράργυρος ανεβαίνει και το κλιματιστικό γίνεται απαραίτητο. H γενικευμένη χρήση των κλιματιστικών τις ώρες αιχμής του συστήματος (11 π.μ. – 3 μ.μ.) είναι αυτές τις ημέρες ο εφιάλτης των αρμοδίων παραγόντων και υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΗ, που αναμένουν τους καρπούς της διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα.
«Εξοικονόμηση ενέργειας για καλύτερη ποιότητα ζωής και καθαρό περιβάλλον» είναι το βασικό σλόγκαν του υπουργείου Ανάπτυξης σε φυλλάδιο που περιέχει μικρές και απλές συμβουλές για το πώς θα περιορίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Για πρώτη φορά επιχειρείται ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας που συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από σπατάλη πόρων και παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα. Αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο όφελος μακροπρόθεσμης απόδοσης, ασχέτως της αποτροπής ή όχι ενός μπλακ άουτ.
Οι κινήσεις που ως καταναλωτές καλούμαστε να κάνουμε είναι απλές, τα οφέλη ωστόσο μεγάλα με άμεση επίπτωση και στα οικονομικά μας. H προσπάθεια επικεντρώνεται στις ενεργοβόρες συσκευές κυρίως. Τα περισσότερα δε από αυτά που η ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης συστήνουν είναι ήδη γνωστά, απλώς δεν ταιριάζουν με το καταναλωτικό πρότυπο που εξαιτίας του «φθηνού ηλεκτρικού» έχουμε δομήσει.
Ενεργοβόρες συσκευές
Θερμοσίφωνας: Πρόκειται για την πλέον ενεργοβόρο συσκευή του νοικοκυριού με κατανάλωση 4πλάσια από ένα κλιματιστικό. Μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση σε ποσοστό 40% εάν ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία νερού στους 55 βαθμούς, δεν τον αφήνουμε συνεχώς ανοιχτό, προτιμήσουμε ένα ντους από ένα μπάνιο και χρησιμοποιούμε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Ψυγείο: Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέχρι και 30% εάν ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία στους 7 βαθμούς και του καταψύκτη στους -18. Δεν αφήνουμε την πόρτα για πολλή ώρα ανοιχτή, το τοποθετούμε μακριά από άλλες ηλεκτρικές συσκευές και τα μέρη που τα βλέπει ήλιος, κάνουμε τακτικά απόψυξη.
Κλιματισμός: Το βασικότερο όλων, ελέγχουμε τη συσκευή να έχει ετικέτα ενεργειακής σήμανσης, αφού εξασφαλίζει οικονομία μέχρι και 30%. Ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 27 βαθμούς, κλείνουμε πόρτες και παράθυρα στο χώρο που κλιματίζεται, καθαρίζουμε ή αλλάζουμε συχνά το φίλτρο.
Ηλεκτρική κουζίνα: Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέχρι και ποσοστό 50% εφόσον: φροντίζουμε τα σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας (εξοικονόμηση 20% – 30% θερμότητα και ρεύμα). Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι όταν βράζει, δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, σβήνουμε το μάτι ή το φούρνο 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό.
Πλυντήριο ρούχων: Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέχρι και ποσοστό 40%. Πλένουμε με γεμάτο πλυντήριο, επιλέγουμε το οικονομικό πρόγραμμα, ένα πλύσιμο με γεμάτο πλυντήριο καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, νερό και απορρρυπαντικό από δύο «οικονομικά πλυσίματα». Εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τα ίδια ισχύουν και για το πλυντήριο πιάτων.
Φωτισμός: Τα πράγματα είναι πιο απλά. Σβήνουμε τα φώτα στα δωμάτια που δεν είμαστε μέσα. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης. Καταναλώνουν μέχρι και πέντε φορές λιγότερο ρεύμα και έχουν δέκα φορές μεγαλύτερο μέσο χρόνο ζωής. H κατανάλωση για φωτισμό περιορίζεται σε ποσοστό κατά 80%.