Τα ανοιχτά ασφαλιστικά προβλήματα

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ασφαλιστικό των τραπεζών πέρασε ή σχεδόν πέρασε, αλλά τα μεγάλα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι μπροστά. Τα υπενθυμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ασφαλιστικών Ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ) με αναλυτικό άρθρο της στον «Ασφαλισμένο», από το οποίο δημοσιεύουμε εκτενές απόσπασμα.

«Τα προβλήματα των επικουρικών ταμείων

Τέσσερα τουλάχιστον επικουρικά ταμεία με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν θα δώσουν αυξήσεις για το 2005, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το ΤΕΑΥΦΕ, το Ταμείο των εργαζομένων στα Τσιμέντα, το Ταμείο των Ιπποδρομιών και το Ταμείο Ηλεκτροτεχνιτών που καλύπτουν 20.000 περίπου συνταξιούχους «πάγωσαν» τις συντάξεις λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μερικά ακόμη, όπως το ΤΑΝΠΥ, το TEA-EPT κ.λπ. με το ζόρι εξασφάλισαν τις αυξήσεις για το τρέχον έτος. Εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση το 2006 είναι πιθανόν διπλάσια ταμεία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα χορήγησης αυξήσεων. O Νόμος 3029 του 2002, που προβλέπει την ομαδοποίηση των επικουρικών ταμείων, με ευθύνη τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής, δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 49 ταμεία και κλάδοι Επικουρικής Ασφάλισης από τα οποία τα 38 έχουν μορφή ΝΠΔΔ.

Από τα 38 αυτά ταμεία ή κλάδους τα 19 (ακριβώς τα μισά) καλύπτουν το καθένα λιγότερους από 10.000 ασφαλισμένους γεγονός που φανερώνει την πολυδιάσπαση που υπάρχει στην Επικουρική Ασφάλιση.

Τα 16 ταμεία ή κλάδοι από το σύνολο έχουν σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους μικρότερη από το 2 προς 1, ενώ μόνο 10 από το ίδιο σύνολο έχουν σχέση πάνω από 4 προς 1 που θεωρείται «υγιής» σχέση για επικουρικά ταμεία. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της απόδοσης των οφειλομένων από το IKA στο ETEAM που μόνο το κεφάλαιο (χωρίς τις όποιες προσαυξήσεις) ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Ετσι το ETEAM ως αυτόνομο ταμείο που καλύπτει 1.500.000 ασφαλισμένους και 400.000 περίπου συνταξιούχους, μόνο στα χαρτιά υπάρχει και εάν δεν εισπράξει αυτά που του οφείλει το IKA σύντομα θα αντιμετωπίσει έντονο οικονομικό πρόβλημα.

Η «μαύρη τρύπα» των 700 εκατ. ευρώ

Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου τα ταμεία θα πρέπει να επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ένα ποσό, επιπλέον εκείνου που έχει εγγραφεί για το έτος 2005, που σίγουρα θα υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων των ταμείων, είναι απαραίτητο για να καλύψουν τις ανάγκες τους για τη χορήγηση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, μέχρι τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα 380 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα απαιτηθούν από τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών TEBE, ΤΣΑ και Ταμείο Εμπόρων, 150 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον είναι τα χρήματα που θα χρειαστούν τα Ταμεία για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ και 190 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την κάλυψη των αναγκών του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του ΟΑΠ-ΔΕΗ.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά αυτά είναι πάνω από τα 260 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό για «τριμερή» χρηματοδότηση, τα 640 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί ως δαπάνη για το ΕΚΑΣ και τα 590 που αναφέρονται ως επιχορήγηση για ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ-ΔΕΗ.

Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης

Αυξημένες, και μάλιστα αρκετά πάνω από τις προβλεπόμενες από τους προϋπολογισμούς των ταμείων, θα είναι οι αυξήσεις για το έτος που διανύουμε, στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

Ηδη το IKA ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας μας παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα για το έτος 2004 που ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ, ενώ το 2005 με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι το έλλειμμα αυτό θα αυξηθεί κατά 180 εκατ. ευρώ και θα φτάσει στο τέλος του χρόνου τα 660 εκατ. ευρώ περίπου.

Μεγάλες αυξήσεις κατά 30-50% πάνω από τις προβλεπόμενες υπάρχουν για το 2005, με βάση πάντοτε τα μέχρι τώρα στοιχεία, στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ετσι, σταδιακά οι κλάδοι υγείας που σε πολλά ταμεία ήταν πλεονασματικοί και μάλιστα χρηματοδότησαν με τα πλεονάσματά τους σε ορισμένες περιπτώσεις τους κλάδους σύνταξης, μετατρέπονται σε ελλειμματικούς.

Εισφοροδιαφυγή

Η εισφοροδιαφυγή όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αντίθετα φαίνεται να διευρύνεται και ως εκ τούτου να μεγαλώνουν οι απώλειες των ταμείων. Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν σε σχέση με το 2002 να έχουμε μια αύξηση της εισφοροδιαφυγής από το 16% στο 20% επί των εσόδων των φορέων, που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ότι ξεπερνάει για το σύνολο των ταμείων τα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Κύριες αιτίες για την αύξηση αυτή φαίνεται να είναι η απουσία ελέγχων των επιχειρήσεων (κυρίως από την πλευρά του IKA, αλλά όχι μόνο) που περιορίστηκαν σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Η νέα «τρύπα» του ΛΑΦΚΑ

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς επί των συντάξεων υπέρ του ΛΑΦΚΑ, έστω και εάν δεν ικανοποιήσει απόλυτα τους ενδιαφερόμενους ως προς τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών, είναι μια θετική εξέλιξη για τους συνταξιούχους.

Τα ταμεία, όμως, κακώς αλλά έτσι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, είχαν από την ειδική εισφορά ένα ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να το διαθέσουν για ενίσχυση κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ουσιαστικά δηλαδή με τα χρήματα των συνταξιούχων τα ταμεία ασκούσαν «κοινωνική πολιτική» υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού το κράτος δεν είχε αναλάβει ως όφειλε την υποχρέωση αυτή.

Τώρα, όμως, καταργήθηκε, και σωστά, η ειδική εισφορά. Το κράτος θα αναλάβει έστω και καθυστερημένα την υποχρέωσή του προς τα ταμεία; Διαφορετικά θα σταματήσει η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ή θα μεγαλώσουν τα ελλείμματα των ταμείων;

Το ΕΚΑΣ και οι στρεβλώσεις

Το ΕΚΑΣ αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος ενός συνταξιούχου όταν αυτός είναι δικαιούχος. Ετσι, λοιπόν, η διακοπή του όπως συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια για 100.000 και πλέον συνταξιούχους, λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων, είναι ιδιαίτερα επώδυνη οικονομικά.

Η κυβέρνηση έχει τρία σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει σήμερα, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Το πρώτο είναι εκείνο που συμβαίνει να χάνει κάποιος μέχρι και 2.000 ευρώ το χρόνο επειδή υπερβαίνει έστω και οριακά τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται στους συνταξιούχους μισθωτούς, που λαμβάνοντας την επικουρική σύνταξη δεν δικαιούνται ΕΚΑΣ. Ετσι, ωφελημένοι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν επικουρική σύνταξη.

Το τρίτο πρόβλημα είναι η μεγάλη στρέβλωση που έχει επέλθει, βοηθούντος και του ΕΚΑΣ, να λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος συνταξιούχων το ίδιο ποσό σύνταξης ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβάλει…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT