Τα μερίσματα δείχνουν την κρίση στους κλάδους τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής

Τα μερίσματα δείχνουν την κρίση στους κλάδους τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από δύο εταιρείες, την Cosmote και την Intralot προήλθε η συντριπτική πλειοψηφία των μερισμάτων που διένειμαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής για τη χρήση 2004. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε η εταιρεία Knowsys, τα 500 από τα 534 εκατ. ευρώ που διένειμαν φέτος ως μέρισμα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών προέρχονταν από την Cosmote. Επιπλέον, το 60% των μερισμάτων στην αγορά πληροφορικής, συνολικού ύψους 56,7 εκατ. ευρώ, προήλθε από την Ιntralot.

Χαρακτηριστικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της πληροφορικής είναι το γεγονός ότι περίπου οι μισές εισηγμένες δεν διένειμαν μέρισμα για τη χρήση του 2004. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τον OTE που στο παρελθόν παρουσίαζε την υψηλότερη μερισματική πολιτική στην Ευρώπη να μην διανέμει καθόλου μέρισμα.

Οι τηλεπικοινωνίες διένειμαν για τη χρήση του 2004 συνολικό μέρισμα 534 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 39% σε σχέση με τα μερίσματα της χρήσης του 2003. Τη μεγάλη διαφορά φέτος έκανε η Cosmote, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ διένειμε μέρισμα της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 300 εκατ. ευρώ περιήλθαν στον OTE, με στόχο να στηρίξουν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον οργανισμό. Στην ουσία η Cosmote «αιμοδότησε» τον OTE, μέσω έκτακτης διανομής κερδών, προκειμένου ο οργανισμός να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας που δημιουργούνται λόγω της εθελουσίας εξόδου. Ωστόσο, «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», αφού οι μειοψηφίες μοιράστηκαν φέτος, μερίσματα 200 εκατ. ευρώ.

Η μερισματική πολιτική των εταιρειών τηλεπικοινωνιών θα είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αν σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνονταν τα μερίσματα της Vodafone-Panafon. H τελευταία διένειμε ή θα διανείμει για την χρήση που έληξε στις 31/3/2005 μερίσματα ύψους 163 εκατ. ευρώ, αντί 10 εκατ. ευρώ που ήταν στην χρήση που έληξε 31/4/2004. H συμβολή αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί να προσμετρηθεί στις υπόλοιπες εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς το 99,3% των μετοχών ανήκουν στον όμιλο Vodafone.

Υψηλή μερισματική πολιτική υπήρξε για άλλη μια φορά από την Intracom η οποία διένειμε περίπου το 45% των κερδών προς διάθεση, διατηρώντας την μερισματική πολιτική της στο επίπεδο του 2003, παρά τη μείωση των κερδών της. H Γερμανός ABEE, διανέμει το 24% των κερδών προς διάθεση και η αύξηση στο διανεμόμενο μέρισμα ακολουθεί περίπου την αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας. Τέλος, χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με τη χρήση του 2003, διανέμουν κέρδη οι εταιρείες Intertech, Newsphone και TIM Hellas. H τελευταία ακολουθεί ιδιαίτερα συντηρητική μερισματική πολιτική, διαθέτοντας στους μετόχους της μόλις το 4,4% των προς διάθεση κερδών. Αντίθετα μεταφέρει στη χρήση του 2005 ένα υπόλοιπο ύψους 179 εκατ. ευρώ.

Τέλος, από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν διανέμουν μέρισμα η Marac, η Lannet και η Forthnet. H πρώτη και η τρίτη εμφανίζουν οριακά θετικά κέρδη, ενώ η Lannet επέστρεψε σε μεγάλες ζημίες, γεγονός που δεν της επιτρέπει για άλλη μια χρήση να μην διανείμει μέρισμα. Στην πράξη η εταιρεία, από την εισαγωγή της στο X.A. το 2000, δεν έχει διανείμει καμία χρονιά μέρισμα.

Πληροφορική

Στην πληροφορική, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, αφού είναι εμφανές ότι οι επιχειρήσεις εμφανίζουν δυσκολίες στη δημιουργία κερδών. O υψηλός ανταγωνισμός και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, δεν δημιουργούν αξίες στους μετόχους με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις. H Intralot διένειμε το υψηλότερο μέρισμα και ακολουθεί η Πλαίσιο Computers με μερίσματα περίπου 6 εκατ. ευρώ και η Inform Λύκος και η Unisystems, με μερίσματα πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, 17 εταιρείες δεν διανέμουν καθόλου μέρισμα, είτε γιατί εμφανίζουν οριακά κέρδη, είτε γιατί εμφανίζουν ζημίες στην χρήση του 2004. Πολλές εξ αυτών είναι εταιρείες που έχουν να διανείμουν κέρδη από το 2000. Σημειώνεται ότι η Datamedia δεν παρουσίασε ισολογισμό -και δεν αναμένεται να συμβεί στο μέλλον- ενώ ο τελευταίος ισολογισμός εκτιμάται ότι ήταν αυτός του 2004 για τις εταιρείες Ipirotiki Software και Emphasis Systems.

O περιορισμός της ρευστότητας στον κλάδο της πληροφορικής, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και εκτός των εταιρειών που εμφανίζουν ζημίες, φέτος υπήρξαν πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις που προτίμησαν να μην διανείμουν κέρδη στους μετόχους τους. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγεται η Compucon, η Logismos και η DeltaSingular για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT