ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα μηνύματα για το έλλειμμα

Σοβαρές ενδείξεις για τον περιορισμό του ελλείμματος του Δημοσίου, αλλά διατήρηση της ανάπτυξης σε επίπεδα πάνω απο 3,5% διαβλέπει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης.

Μετά τη συνάντησή του, χθες, με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕ ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία, το οποίο αποδίδει, ενώ προανήγγειλε νέο πακέτο μεταρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ το 2006. Οι συναντήσεις με ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ γίνονται, ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, στα πλαίσια των επαφών της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς, όπου εκθέτονται τα αιτήματα και γίνεται ευρεία ανταλλαγή απόψεων.

Νωρίτερα ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2005. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοκούφη θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 4% καθιστώντας απόλυτα εφικτή την αποκλιμάκωση κάτω του 3% το 2006. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2005 από 11,3% στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν αυξηθεί κατά 7,3%, ενώ είναι εντυπωσιακή και η αύξηση του τουρισμού, ο οποίος ενισχύθηκε και από τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Τουρισμού. Τέλος, έχουν υποβληθεί συνολικά 483 επενδυτικά σχέδια για υπαγωγή στον νέο επενδυτικό νόμο με ύψος επενδύσεων που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ. Εχουν εγκριθεί ήδη 134 επενδυτικά σχέδια με ύψος επένδυσης 232,5 εκατ. ευρώ και αυτά τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία 1.247 άμεσων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές», δήλωσε ο υπουργός «έχουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στον διεθνή περίγυρο από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και από την κατάσταση στασιμότητας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στην Ευρωζώνη».

Θετικά απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στάθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, που χαρακτήρισε επιτεύξιμη τη στόχευση για ανάπτυξη 3,5% το 2005.