«Αποδίδουν οι σχεδιασμοί μας για την οικονομία»

«Αποδίδουν οι σχεδιασμοί μας για την οικονομία»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση έχει σχέδιο για την οικονομία το οποίο αποδίδει, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ. Προανήγγειλε επίσης νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ το 2006, ενώ για το ενδεχόμενο φορολογικών μέτρων, ανέφερε ότι γίνονται τα πάντα για να αποφευχθεί. Νωρίτερα, ο ίδιος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και για τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2005.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 4%, καθιστώντας απόλυτα εφικτή την αποκλιμάκωση κάτω του 3% το 2006. Θετικά απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στάθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, που χαρακτήρισε επιτεύξιμη τη στόχευση για ανάπτυξη 3,5% το 2005. Οι συναντήσεις με ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ γίνονται, ανέφερε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, στο πλαίσιο των επαφών της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς, όπου εκτίθενται τα αιτήματα και γίνεται ευρεία ανταλλαγή απόψεων. «H οικονομία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, «ανταποκρίνεται θετικά στο σχέδιό μας και στις πρωτοβουλίες που πήραμε τον τελευταίο χρόνο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, με τον νέο επενδυτικό νόμο, με τις προσπάθειες που κάνουμε για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών και με τις άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει».

«Οι πρωτοβουλίες αυτές», συνέχισε, «έχουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στον διεθνή περίγυρο από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και από την κατάσταση στασιμότητας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στην Ευρωζώνη».

Σκιαγραφώντας ο ίδιος τους άξονες της πολιτικής, σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα μειωθεί σε λιγότερο από το 4% του ΑΕΠ το 2005, πολύ κοντά δηλαδή στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, Το 2004 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το παρέλαβε σε επίπεδα πάνω από 6% του ΑΕΠ.

– Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2005 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2004. Συγκεκριμένα, αποκλιμακώθηκε στα επίπεδα του 10,4% από 11,3% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

– Οι εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν αυξηθεί κατά 7,3%, ενώ είναι εντυπωσιακή και η αύξηση του τουρισμού, ο οποίος ενισχύθηκε και από τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Τουρισμού.

– Εχουν υποβληθεί, με βάση τα τελευταία στοιχεία συνολικά 483 επενδυτικά σχέδια για υπαγωγή στον νέο επενδυτικό νόμο με ύψος επενδύσεων που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ. Εχουν εγκριθεί ήδη 134 επενδυτικά σχέδια με ύψος επένδυσης 232,5 εκατ. ευρώ και αυτά τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία 1.247 άμεσων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι προσπάθειες, κατέληξε ο υπουργός, θα συνεχιστούν και το 2006, με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, υπογράμμισε, η ελληνική οικονομία έχει μια πολύ καλή προοπτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή