Τα ακίνητα εκτόξευσαν τα έσοδα

Τα ακίνητα εκτόξευσαν τα έσοδα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σανίδα σωτηρίας για τα έσοδα του προϋπολογισμού αποτέλεσε η έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων τον μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν με ρυθμό 10% τον προηγούμενο μήνα, εξέλιξη που αποδίδεται στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες και να επιβάλει ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2006 καθώς και στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επ’ ακριβώς το σχέδιο νόμου για τα ακίνητα. Ουσιαστικά οι ανησυχίες των φορολογουμένων για φορολογική επιβάρυνση από το νέο έτος, στην περίπτωση που αγοράσουν ακίνητο ή προχωρήσουν σε γονική παροχή, ήταν η αιτία που εκτοξεύθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι αρκετοί έσπευσαν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στα τέκνα τους με στόχο να γλιτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φόρους. Παράλληλα τα κρατικά ταμεία βοηθήθηκαν σημαντικά από τα μερίσματα του Δημοσίου καθώς και από τα ποσά που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση για την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1998-2002. Στο μεταξύ με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις εφορίες όλης της χώρας ο γενικός διευθυντής Φορολογίας Εισοδήματος κ. Δ. Λεβάκος, ζητεί να ελεγθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθεσεις ακινήτων και κυρίως αυτές που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Απ’ ό,τι φαίνεται αρκετές από τις εφορίες αγνοούν τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών και αφήνουν υποθέσεις αρκετών εκατ. ευρώ να λιμνάζουν στα ράφια των εφοριών.

Ο κ. Λεβάκος με εγκύκλιο που είχε αποστείλει τον Μάιο του 2005 είχε ζητήσει μέχρι την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και οι έλεγχοι των παραγραφόμενων υποθέσεων.

Συγκεκριμένα είχε ζητήσει:

α) Μέχρι 22/6/2005 αφενός να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των Δελτίων Πληροφοριών των παραγραφόμενων υποθέσεων προς τις αρμόδιες ΔΟΥ και αφετέρου, αφού ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα κάθε υπόθεσης, να έχουν εκδοθεί οι οικείες εντολές ελέγχου προς τους ελεγκτές της υπηρεσίας.

β) Παράλληλα με τη διενέργεια των πιο πάνω ελέγχων, να εκδοθούν εντολές ελέγχου για τις υποθέσεις των επόμενων μη παραγραφόμενων ετών, οι οποίες έχουν σοβαρό φορολογικό ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή