Χρονιά κερδοφορίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας

Χρονιά κερδοφορίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά ανάκαμψης χαρακτηρίζεται το 2004 για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, σύμφωνα με έρευνα της Hellastat. Με μέσο ρυθμό ανάπτυξης κερδοφορίας για την τελευταία τριετία στο 16%, οι ιχθυοκαλλιέργειες αναδεικνύονται σε δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο.

Το 2003 η παραγωγή ψαριών έφτασε τους 101.436 τόνους περίπου, αυξημένη από το 1999 που η παραγωγή ιχθυοκαλλιεργειών έφτανε τους 95.086 τόνους περίπου. Αρκετά μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη. Το 2004 υπολογίζεται ότι 83.782 τόνοι ψαριών και ψαρικών εξήχθησαν από την Ελλάδα με προορισμό τις Ευρωπαϊκές χώρες. H συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή ιχθυοκαλλιεργειών καλύπτει τις ανάγκες που προέκυψαν από τη μείωση αλιείας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Οι 49 από τις 67 συνολικά εταιρείες του δείγματος εμφανίζονται κερδοφόρες, με αποτέλεσμα τα συνολικά κέρδη τους να διαμορφώνονται στα 2,03 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 8,05 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων έπαιξαν οι συγχωνεύσεις και απορροφήσεις από ισχυρούς παίκτες του κλάδου πολλών μικρών επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, κυρίως λόγω του υψηλού δανεισμού. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των οικονομικών τους μεγεθών, επιδιώκουν συμφωνίες με μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου, με συνέπεια η ελληνική αγορά ψαριών να «ελέγχεται» από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και να παρουσιάζει τάσεις συγκέντρωσης. Αποτέλεσμα ήταν από τις 487 εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούσαν το 2002, σήμερα να λειτουργούν περίπου οι 200.

Τα σημάδια βελτίωσης στον κλάδο συνεχίζονται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις την περίοδο 1/1- 31/3/2005 στον κλάδο της ιχθυοτροφίας αυξήθηκαν κατά 6,6% σε ενοποιημένη βάση από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ εντυπωσιακά βελτιώθηκε και η κερδοφορία του κλάδου.

Το σύνολο των πωλήσεων άγγιξε τα 460 εκατ. ευρώ έναντι 397,37 εκατ. ευρώ με τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν το 60,3% των συνολικών πωλήσεων. Τα ιχθυοτροφεία Σελόντα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 51,7% διαμορφώνοντας έτσι τον κύκλο εργασιών τους στα 37,59 εκατ. ευρώ το 2004, έναντι 24,78 εκατ. ευρώ το 2003, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μερίδιό τους στην αγορά από 6,2% την περσινή χρονιά σε 8,2% το 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή