Πιλοτικό πρόγραμμα για τις αυτοματοποιημένες δηλώσεις

Πιλοτικό πρόγραμμα για τις αυτοματοποιημένες δηλώσεις

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαλλάσσονται από την ανάγκη υποβολής δήλωσης εισοδήματος περισσότεροι από 3.500.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Από το νέο έτος τίθεται πιλοτικά σε εφαρμογή η αυτοματοποιημένη δήλωση με προσυμπληρωμένα έντυπα, τα οποία ήδη έχει ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Η «Καθημερινή» παρουσιάζει το σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών για τις αυτοματοποιημένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και όπως φαίνεται σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους, ενώ το 2007 με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα αποσταλούν περίπου 3.700.000 προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, «τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2006 θα συγκεντρωθούν και θα ξεκινήσει η επεξεργασία τους προκειμένου αφ’ ενός να εντοπιστούν και να διορθωθούν λάθη στα μητρώα των φορέων (δημοσίων και ιδιωτικών), αφ’ ετέρου να συσχετιστούν τα στοιχεία των δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος που θα υποβληθούν κανονικά με τα συγκεντρωθέντα από τους φορείς. Παράλληλα, τον ίδιο χρόνο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των προεκτυπωμένων δηλώσεων για συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων».

Με τη διαδικασία αυτή ουσιαστικά:

– Απαλλάσσονται από την ανάγκη υποβολής δήλωσης εισοδήματος όσοι δηλώνουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

– Ο υπολογισμός του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα, με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας από τους εργοδότες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος θα γίνει το 2007. Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει ότι «τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2007 θα συγκεντρωθούν από τους φορείς, θα γίνει πλήρης επεξεργασία με προεκτύπωση και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που συμφωνούν δεν θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος. Το σύστημα θα συγκεντρώσει και θα προεκτυπώσει δηλώσεις φόρου εισοδήματος με στοιχεία για περίπου 4.700.000 μισθωτούς και συνταξιούχους που αντιστοιχούν περίπου σε 3.700.000 δηλώσεις». Από τους υπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων εκτιμάται ότι το 32% των φορολογουμένων που θα λάβουν τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα συμφωνήσουν με τα αναγραφόμενα στοιχεία και δεν θα υποβληθεί δήλωση φόρου εισοδήματος.

Οι υπόλοιποι απλά θα προσθέσουν κάποιο στοιχείο στη δήλωση που θα σταλεί. Στην περίπτωση που η Γενική Γραμματεία είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει το ύψος των γεωργικών επιδοτήσεων, το ποσοστό των σωστών απεσταλμένων δηλώσεων θα έφθανε το 52%.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των προεκτυπωμένων δηλώσεων θα μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των πληροφορικών συστημάτων. Σημειώνει επίσης ότι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα συμβάλει στη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων θα συνεχισθούν σε ευρύτερες μάλιστα κλίμακες και με περισσότερα δεδομένα.

Νέο Σύστημα Αυτοματοποιημένων Δηλώσεων

Στάδιο 1: Συλλογή των πληροφοριών από τους φορείς

– Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κατά τη διάρκεια του χρόνου τις προσωρινές δηλώσες ΦΜΥ στη ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά.

– Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν στην αρχή του χρόνου τις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ που περιέχουν όλα τα στοιχεία εισοδημάτων και φόρων για κάθε εργαζόμενό τους.

– Κάθε υπηρεσία του Δημοσίου αποστέλλει ηλεκτρονικά καταστάσεις με τα στοιχεία των βεβαιώσων αποδοχών όλων των υπαλλήλων της στη ΓΓΠΣ.

– Οι φορείς σύνταξης αποστέλλουν ηλεκτρονικά με τα στοιχεία των βεβαιώσεων συντάξεων όλων των συνταξιούχων τους στη ΓΓΠΣ.

– Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποστέλλουν ηλεκτρονικά καταστάσεις με τα στοιχεία των βεβαιώσεων ασφαλίστρων ζωής όλων των ασφαλισμένων τους στη ΓΓΠΣ.

– Οι τράπεζες αποστέλλουν ηλεκτρονικά καταστάσεις με τα στοιχεία των βεβαιώσεων τόκων δανείων όλων των πελατών τους στη ΓΓΠΣ.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα ανωτέρω, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα διαθέσει σε όλους τους φορείς σύγχρονες υποδομές πληροφορικής με εύχρηστα προγράμματα καταχώρησης στο Internet, σε CD και δισκέτες.

Στάδιο 2: Επεξεργασία των στοιχείων από τη ΓΓΠΣ

– Η ΓΓΠΣ συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους φορείς.

– Η ΓΓΠΣ καταχωρεί τις δηλώσει ΦΜΥ που λαμβάνει από τις εφορίες.

– Η ΓΓΠΣ αντλεί πληροφορίες αυτοκινήτων και ακινήτων από δηλώσεις προηγούμενων ετών.

– Η ΓΓΠΣ συσχετίζει το σύνολο των στοιχείων, κάνει προεκτύπωση των δηλώσεων με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και τις αποστέλλει στους πολίτες με ταχυδρομείο ή Internet σε αντιστοιχία με τον τρόπο υποβολής του προηγούμενου έτους.

Στάδιο 3: Ενέργειες φορολογουμένων

Ο πολίτης-μισθωτός ή συνταξιούχος όταν λάβει τη δήλωση Φόρου Εισοδήματος:

– Εάν συμφωνεί με τα αναφερόμενα ποσά και δεν έχει κάποιο πρόσθετο εισόδημα ή δαπάνη τότε δεν υποβάλλει δήλωση και η εκκαθάριση θα γίνει από τη ΓΓΠΣ με τα γνωστά στοιχεία.

– Εάν δεν συμφωνεί κάνει διορθώσεις ή προσθήκες στη δήλωση και την υποβάλλει στη ΔΟΥ ή στο Ιnternet.

Στάδιο 4: Εκκαθάριση

Η ΓΓΠΣ εκκαθαρίζει όλες τις κατηγορίες δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ακολουθούνται όλα τα επόμενα βήματα όπως και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή