Ακόμα λιγότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2004

Ακόμα λιγότερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2004

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός του χάρτη των άμεσων ξένων επενδύσεων βρίσκεται η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ernst & Young με θέμα την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών για τους επενδυτές (European Attractiveness Survey 2005: Emerging Economies Stake Their Claim).

H θέση της χώρας μας έχει επιδεινωθεί τόσο από την άποψη της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων όσο και της δημιουργίας επενδύσεων στο εξωτερικό από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το 2003 η Ελλάδα είχε μερίδιο μόλις 0,3% ως προορισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ το 2004 περιορίστηκε στο 0,2%. Συγκριτικά, χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία απέσπασαν πέρυσι μερίδια της τάξης του 3,2% και του 2,2% αντίστοιχα ως προορισμοί άμεσων ξένων επενδύσεων, για να μην αναφερθούμε στην Τσεχία, την Ουγγαρία ή την Πολωνία που φιγουράρουν στις πρώτες δέκα θέσεις με μερίδια 4-5%. Αλλά οι επενδύσεις στις γειτονικές μας χώρες δεν γίνονται από ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το μερίδιο της Ελλάδας ως χώρα προέλευσης ξένων επενδύσεων περιορίστηκε κατά 21% από το μόλις 0,6% το 2003 στο ακόμη μικρότερο 0,5% το 2003.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δεν εμφανίζεται καθόλου στους πίνακες και τα γραφήματα της έρευνας, καθώς συμπεριλαμβάνεται απλώς στην κατηγορία «άλλες χώρες».

Την ίδια ώρα η Ernst & Young υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές της, θεωρείται βιώσιμος προορισμός ξένων επενδύσεων και αντιστέκεται με επιτυχία στη διπλή πρόκληση των ΗΠΑ και της Κίνας σε αυτόν τον τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή